Ma még meglehetősen kevés változókorú nő számára ismert az a tény, hogy a menopauza nemcsak hangulatváltozásokat, hőhullámokat, átmeneti tüneteket válthat ki.
Rendszertelen menstruáció, a test formájának változása, hőhullámok, hangulatváltozások, álmatlanság, fejfájás, kimerültség - a menopauza tünetei szinte valamennyi nőt érintik.
Hormonális változások, ugyanis a petefészkek egyre kevesebb, a peteérés havi ciklusát szabályozó ösztrogén és progeszteron hormont termelnek, majd lassan leállnak.
A jól érzékelhető változások mellett azonban néhány „láthatatlan” tünettel is számolniuk kell a 40-45 év feletti nőknek. Többek között a koleszterinszint átalakulásával: a zsíranyagcsere változásai elsődlegesen az ártó LDL-koleszterin-szint emelkedését és a hasznos, HDL-koleszterin-szint csökkenését idézik elő.
A keringési rendszer betegségét kiváltó érelmeszesedés kialakulásának kockázata nagy mértékben emelkedik amenopauzaidején. S a legszomorúbb, hogy a betegség hatására bekövetkező halálozási statisztikák egyre meredekebben emelkednek. Míg a szív-ér rendszeri betegségeket néhány évvel ezelőtt kizárólag a középkorú férfiak betegségének tekintették, ma már bizonyított, hogy jóval több nőt érintenek, mint férfit.
A rendszeres szűrés, a koleszterinszint változásának nyomon követése, avérnyomásellenőrzése a betegség kialakulásának fontos tényezője. Az esetlegesen kialakult magas koleszterinszint pedig diétával, rendszeres testmozgással is karban tartható.
Minden életkorban ajánlott, hogy betartsuk a kiegyensúlyozott táplálkozás szabályait, hogy étrendünkben megfelelő arányban és mértékben szerepeljenek a gabonafélék, a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, húsok, zsiradékok, cukrok, de aváltozókorban még kiemeltebb szerepet kap a táplálkozás. Mert a hormonális változások hatására a változókorban csökken az alapanyagcsere szintje is, tehát a szervezetnek jóval kevesebb tápanyagra és energiára van szüksége, mint a menopauza előtti időszakban.
Változtatni kell a táplálkozási szokásokon, hiszen, ahogy említettük, az ösztrogénszint csökkenésével kóros irányban változik a zsíranyagcsere, emelkedhet az úgynevezett ártó, azaz LDL-koleszterin-szint, amely a szív-ér rendszeri betegségek első számú rizikófaktora.
A WHO becslése szerint a kardiovaszkuláris betegségek 80%-adiétávalés életmód-változtatással megelőzhető. Ezzel összefüggésben, az emelkedett LDL-koleszterin-szint a leginkább csökkenthető rizikófaktora a koronáriabetegségeknek.
A tudatosan kialakított helyes táplálkozás ebben segít.
Miből álljon a változókorú nő étrendje?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.