Lehet, hogy csak egy-kettő jut eszünkbe, mégis, a burgonyából többféle színű is létezik, különféle egészségügyi előnyökkel. A diabétesszel küzdők számára egyenesen ajánlott az édes burgonya fogyasztása.
Lehet, hogy csak egy-kettő jut eszünkbe, mégis, a burgonyából többféle színű is létezik, különféle egészségügyi előnyökkel. A diabétesszel küzdők számára egyenesen ajánlott az édes burgonya fogyasztása.
Talán még sosem néztünk szét alaposabban, de nemcsak egyféle krumplival találkozhatunk a piacon. Különböző színű burgonyák léteznek, más és más egészségügyi hatásokkal. A legsűrűbben látott sárgás-narancs vagy fehér-krém színű. A legtöbb antioxidánssal a lilásak rendelkeznek. Vagyis, ha valahol találunk ilyet, vegyük meg azonnal!
Béta-karotinban gazdag, A-vitamint termel. Erre a vitaminra pedig cukorbetegként nagy szükségünk van a szemek, a csontok és a teljes immunrendszer egészségének fenntartásához.
De mi mindenért fogyaszthatjuk még az édes burgonyát?
Diabetikus: a természetes cukor, melyet tartalmaz, szabályozza és stabilizálja az inzulin rezisztenciát és a vércukorszintet.
Immunrendszer: a D-vitamin szükséges a fogak, a pajzsmirigy, a csontok, a szív, a bőr számára és az energiaszint miatt. Szintén jelen van az édes burgonyában.
Egészséges szív: az édes burgonyában levő kálium segít a vérnyomás szabályozásában és az elektrolitok egyensúlyba hozásában. A nátrium hatását gyengíti, de javítja a szív funkciókat. B6 vitaminban is gazdag, így hozzájárul a stroke, a degeneratív betegségek és a szívroham megelőzéséhez.
Emésztés: az édes burgonya élelmi rostokkal van tele, így segít megelőzni a vastagbélrákot és enyhíti a székrekedést.
Tüdőtágulás: nagy szerepe van a megelőzésében. Leggyakrabban a dohányosok szenvednek tüdőtágulástól, szervezetük nélkülözi az A-vitamint. Az édes burgonya segít abban, hogy a légzőrendszer regenerálódjon, a benne levő karotinoidoknak köszönhetően.
Stresszoldás: a kálium szerepet játszik a szervezet víz egyensúlyának szabályozásában, normalizálja a szívverést és az oxigén áramlását, ám az édes burgonyában levő magnézium stresszoldóként funkcionál, segítve a teljes szervezetet.
C-vitamin: létfontosságú a testünk számára ez a vitamin és az édes burgonyában megtalálható.
Vérszegénység: az édes burgonya tartalmaz vasat, amely hozzájárul a fehér és a vörös vérsejtek termelődéséhez, így a vérszegénység ellen is képes felvenni a harcot.
Egészséges izmok és szövetek: az édes burgonya szabályozza az idegi jeleket, melyek az agy és a szívverés irányában haladnak. Segítenek az izomgörcsök megelőzésében és csökkentik a duzzanatot.
Antioxidáns: az öregedés hatásait, a mellrák esélyét csökkenti, asztma, köszvény és ízületi gyulladás esetén is segítséget nyújt az édes burgonya fogyasztása.
Magzati fejlődés: a folsav, mely ebben a zöldségben megtalálható, szükséges a magzati szövetek és sejtek egészséges fejlődéséhez.
Minőségi haj: az édes burgonyában levő béta-karotin serkenti a hajnövekedést és megelőzi károsodását is.
Ásványi anyagok: fontos ásványi anyagokat találunk ebben a finom zöldségben: káliumot, mangánt, kalciumot, magnéziumot és vasat, melyek nélkülözhetetlenek a szénhidrát-, fehérje és enzim anyagcsere-folyamathoz a szervezetben.
Fiatalos bőr: amikor felforraljuk a burgonyát, ne dobjuk ki a vizét. Használjuk inkább pórusaink tisztítására, mivel felszívja a szennyeződéseket, nyugtatja az érzékeny foltokat a bőrön. Az antocianin segítségünkre van a ráncok és sötét karikák eltüntetésében is a szem körül!
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.