Top 10 étel, ami tele van probiotikummal!

savanyú káposzta
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 17. 15:35
Helyesen szeretnénk étkezni? Támogatnánk a bélflóránk egészségét? Válasszunk olyan élelmiszereket, amelyekkel két legyet ütünk egycsapásra – probiotikum-tartalmúakat! Van bőven belőlük - sőt, még finomak is.

Helyesen szeretnénk étkezni? Támogatnánk a bélflóránk egészségét? Válasszunk olyan élelmiszereket, amelyekkel két legyet ütünk egycsapásra – probiotikum-tartalmúakat! Van bőven belőlük - sőt, még finomak is.

Ha egészségesen szeretnénk élni, táplálkozásunknak is tudatosnak kell lennie.

A probiotikumokat tartalmazó ételekkel azért járunk jól, mert nemcsak ízletes finomságokkal telítődünk, hanem jó baktériumokkal is – melyek segítenek kialakítani a gyomor egészséges egyensúlyát.

Nézzük, miből válogathatunk!

1.Joghurt: a probiotikumok legismertebb forrása. A „jó” baktériumok hozzájárulnak ahhoz, hogy gyomrunkban meglegyen a kényes, egészséges egyensúly. A probiotikumok tanulmányok szerint segítenek az laktóz intolerancia csökkentésében is. A hasmenést, a gázképződést és egyéb gyomorproblémákat is enyhítik. Az élő és aktív kultúrákra mindig rábízhatjuk magunkat!

probiotikum

2.Savanyú káposzta: válasszuk a nem pasztőrizált változatot! Ez a folyamat ugyanis elpusztítja az aktív, jó baktériumokat. A savanyú káposzta és koreai „testvére”, a kimchi immunerősítő vitaminokkal van tele, melyek távoltartják a fertőzéseket.

probiotikum

3.Miso leves: Japánban igen népszerű – a fermentált szójabab paszta segít emésztőrendszerünk működésében. A probiotikumokkal teli miso-t általában sós levesek készítéséhez használják, amely kalóriában szegény, védő hatású antioxidánsokban és B-vitaminban viszont gazdag.

probiotikum

4.Lágy sajtok: az emésztés szempontjából jó választások, ám nem minden probiotikum éli túl az utat gyomrunk és beleink felé. Tanulmányok szerint ugyanakkor a fermentált, lágy sajtokban levők - amilyen a Gouda – elég kitartóak ahhoz, hogy elérjék a célt.

probiotikum

5.Kefír: a legenda szerint a Kaukázusban élő juhászok fedezték fel a kefírt – az általuk szállított tej ugyanis buborékos itallá változott. Sűrűvé, krémessé és joghurt-szerűvé – ám a kefírnek saját baktériumtörzsei vannak, no meg néhány segítő élesztőfajtával is rendelkezik.

probiotikum

6.Kovászos kenyér: ha legközelebb szendvicset készítünk, válasszuk ezt! A kovászos kenyér ugyanis olyan probiotikumot tartalmaz, amely segíti emésztésünket.

probiotikum, tej

probiotikum, kenyér

7.Tej, probiotikumokkal: az egyik legegyszerűbb módja a probiotikum-fogyasztásnak, ha tejet iszunk, melyet baktériumokkal fermentáltak. Az író szintén gazdag probiotikumokban.

probiotikum

8.Sós savanyúságok: ha ilyesmire vágyunk, a természetesen fermentáltak közül válogassunk, ahol ecetet nem használtak a procedúrához. A tengeri só és a víz táplálja a jó baktériumok fejlődését, ezért a sós savanyúságok segítenek az emésztésben.

probiotikum, uborka

9.Tempeh: ennek az élelmiszernek fermentált szójabab az alapja – az indonéz étel természetes antibiotikumnak számít, amely harcol bizonyos baktériumok ellen. A tempeh fehérjében is gazdag. Általában füstös, diós, gombás ízvilággal jellemzik – lehet pácolni és húsként is alkalmazható.

probiotikum

10.Kiegészítők: probiotikumokhoz kiegészítőkből is hozzájuthatunk, nemcsak élelmiszerekben találjuk meg őket. Noha olyan mértékben nem tartalmaznak tápanyagokat, mint egy étel, könnyű használni őket. Ha úgy érezzük, megfelel ez a módszer, konzultáljunk orvosunkkal a számunkra hasznos mennyiségről. Amennyiben betegek vagyunk vagy immunrendszer-problémáink vannak, óvatosnak kell lennünk a probiotikumokkal!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.