Így tudod elkészíteni otthon a Beyond burgert Minél többet hallunk a húsevés hátrányairól, annál nagyobb igény mutatkozik az állati összetevők kiváltására. Ma már nálunk is megkerülhetetlenek a vega és vegán opciók. A mentes húspogácsák már a gyorsétkezdék tálcáin is felbukkantak, de otthon is ízletes burgert készíthetünk belőlük. Az utóbbi években egyre hangosabbá váltak a nagyüzemi állattartás kritikusai, és ma már nálunk sem számít furcsa hóbortnak a vegán étkezés. Az állati összetevőktől mentes harapnivalók nagy sikert arattak a február 4-6. közt megrendezett Sirha Expón, azaz nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon is. A rendezvényen a Matusz-Vad Zrt. is megkóstoltatta vendégeivel a világ jelenleg legígéretesebbnek tűnő, növényi alapú burgerpogácsáját, a Beyond Burger-t. Érdekesség, hogy a cég egyik beruházója a világ legismertebb környezetvédője, Leonardo DiCaprio. A színész gyakran említi, hogy az állattartás során termelődő szén-dioxid hozzájárul a klímaváltozáshoz. Ez is kiküszöbölhető a minőségi műhússal, ami egyre szélesebb rétegek tányérjára kerülhet: a tengerentúlon a marhahúsos taco-tól a csirkefalatokig számtalan ételben találkozhatunk vele. Tavaly óta már Magyarországon is egyre több kézműves hamburgerezőben és étteremben kapható a borsófehérje-alapú Beyond Burger, amelyet a rendezvényen a Matusz-Vad séfje guacamole-szósszal spékelt meg. „Én húspárti vagyok, de ha nem tudom, rá sem jövök, hogy ez nem hús!” – jelentette ki az egyik látogató. A Beyond Burger ugyan száz százalékig növényi alapú fehérjéből készül, mégsem könnyű a csirkétől vagy marhától megkülönböztetni. Nem csak az íze, textúrája, szaftja megtévesztően hasonló: ugyanúgy sül át, és úgy is mutat a tányéron, mint állati eredetű ételeink. Nem is gondolnánk, hogy a pogácsa színét valójában a cékla adja, míg a faggyú tökéletes illúzióját a kókuszolaj segít megteremteni.
Jó hír, hogy a Beyond Meat termékei közül a Beyond Burger már a lakossági fogyasztók számára is megrendelhető a Matusz-Vad webshopjában, így magunk készíthetjük el a kedvenc húsmentes fogásainkat. Íme, aBeyond Burgerreceptje, amit könnyen összedobhatunk: Alapanyagok 10 Burgerre:
Elkészítjük az avokádó krémet. Ne készítsük túl intenzívre, mert elnyomja a hamburger ízét. Előkészítjük a paradicsomot, kivágjuk a magját és a húsát apró kockákra vágjuk. A lilahagymát összekockázzuk és lesózzuk, majd a levét kinyomkodjuk. Az előkészített alapanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a lime levét és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk! Ne törjük össze az avokádót teljesen krémesre, hagyjuk darabosra!
A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, kevés olívaolajon lepirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott barna csiperkegombát. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a Modenai balzsamecetet! Erős lángon pirítjuk, ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl a gombát, hogy megmaradjon a szaftossága.
A Beyond Burgert rostlapon (vagy serpenyőben) oldalanként 2-2 percig süssük, maximum 72 fokos maghőmérsékletig.
A hamburger zsemléket félbevágjuk, megpirítjuk.
Utolsó lépésként összeállítjuk a burgert! A buci mindkét felét megkenjük az avokádókrémmel, arra tesszük a paradicsomszeleteket és a Beyond Burgert, erre halmozzuk a pirított gombát és a rukkolát, majd helyezzük rá a zsemle tetejét.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.