Harmadával több snacket fogyasztunk decemberben, mint az év többi hónapjában, a karácsonynak és az év végi ünneplésnek is külön kedvencei vannak.
Míg a szilveszteri bulik sztárjai a burgonyachips és a ropi, kréker, addig a karácsonyi készülődéshez dió- és mogyoróféléket választanak a magyarok. A vendégváró időszakban a sós mixek viszik a prímet, ezekből ilyenkor akár 30 %-kal is több fogy az év más időszakaihoz képest.
Mogyoróünnep
Télen, különösen decemberben ötödével többet ropogtatunk, mint az év többi időszakában. A sóspálcikák, chips-ek fogyasztása 15 százalékkal magasabb decemberben, de leginkább a mogyorófélék forgalma nőhet, akár 40 százalékkal is. Ez annak köszönhető, hogy a hideg időben a szervezetünk jobban igényli a magas energiatartalmú élelmiszereket, erre pedig ideálisak a jól eltartható és tápanyagban gazdag olajos magvak. Gondoljunk csak a Mikulás-csomagok elengedhetetlen kellékére, a földimogyoróra, vagy a diós, mogyorós, mandulás karácsonyi süteményekre!
Nem bűnös élvezet
Az utóbbi évek trendje az egészséges táplálkozás terén különösen kedvezett a magok és szárított, aszalt gyümölcsök fogyasztásának. Ezeket egymással keverve is szívesen veszik a hazai vásárlók. „A hagyományos diákcsemegék mellett feltűntek az olyan keverékek is, amelyek ritkább magvak – makadám-, kesu-, para- és pekándió – valamint különféle szárított gyümölcsök felhasználásával készültek. A legfelső kategóriát azok a mixek jelentik, amelyek csokoládéval vagy joghurttal bevont magvakat is tartalmaznak” – mondta Szabó Gábor, a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország Kft. piackutató munkatársa.
Sósat, jó ropogósat
Bár az ünnepi asztalnak nem tipikus eleme a sós snack, a karácsony utáni rokonlátogatásoknak és a hosszú, képernyő előtt töltött téli estéknek már annál inkább. A burgonyachipsért például valóságos roham indul a boltokban év végén, egy átlagos novemberi héthez képest egyes boltokban akár hatszoros is lehet a fogyás.
A krékerekből, perecekből, ropikból készült keverékek számítanak az egyik fő terméknek az Intersnack győrszentiváni gyárában, amelyben az év utolsó heteiben gőzerővel folyik a termelés, hiszen nem csak a hazai, hanem az exportrendelések is ilyenkor érik el csúcspontjukat. Úgy tűnik, hogy a sok karácsonyi bejgli után nem csak mi magyarok, hanem a szomszédaink is szívesebben nyúlnak a sós ropogtatnivalókért. Szüksége is van az iparnak erre a kiemelt időszakra, hiszen a népegészségügyi termékadó bevezetése óta különösen fontosak a gyártásban az ünnepi forgalmak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.