Top 5 kerülendő étel, amit egy ételszakértő nem enne meg

feldolgozott ételek
PUBLIKÁLÁS: 2019. december 11. 13:33
Mi áll a tiltott lista élén?

Mi áll a tiltott lista élén?

A legjobb táplálkozási szakértők kihagynak bizonyos élelmiszereket – tisztában vannak ugyanis a hatásaikkal. Mivel kell azonban vigyáznunk a sült és cukros finomságok mellett? Lássuk a kerülendő ételek listáját.

Az emberek többsége tudja, milyen ételeket érdemes kerülnie. Köztük vannak a cukros és a bő olajban sütött típusok – ám ezekkel a lista nem ér véget. A táplálkozási szakértők olyan élelmiszereket is felsorolnak, amelyek akár mindennapi étkezésünk részei lehetnek. Lássuk, melyek azok, amelyeket ők, ha tehetik, sosem esznek.

1.Hot dog, bacon, kolbászok: a feldolgozott húsok elsőszámúak a kerülendő ételek között. Oka az, hogy az ilyen ételekben gazdag étrend növeli annak esélyét, hogy az ember meghaljon rákban vagy szívbetegségben. A feldolgozott húsok és felvágottak helyett még mindig jobb választás a csirke- vagy pulykahússal készült hot dog és az egészségesebb kolbász-változatok. A nátrium mennyisége szintén probléma – sóból 51 éves kor felett kevesebb mint 1500 milligramm fogyasztása tanácsos, 50 esztendős kor előtt pedig legfeljebb 2300 milligrammé.

Bacon helyett érdemes ízletes fűszerekkel, paprikával, chipotle-al ízesíteni az ételeket.

2.Cukros kávé kreációk: a manapság sokak által kedvelt, mutatós kávék több mint 400 kalóriát és 15 teáskanál cukrot tartalmazhatnak, ezért kerülendő ételek – vagyis italok. A természetben előforduló cukroktól eltérően - mint például a fruktóz – a hozzáadott cukrok igencsak ártalmasak lehetnek az egészségre. A hozzáadott cukor megduplázhatja esélyünket a szívbetegségre.

Szakértők szerint 6 teáskanálnál többet, vagy 100 kalóriánál többet naponta nem szabad enni a cukorból. Ha szeretjük az édességet, heti 1-2 alkalommal engedjük meg magunknak!

3.Margarin: fontos kerülni a transzzsírban gazdag ételeket, melyek emelik a szívbetegség kockázatát azzal, hogy növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét, a jó koleszterinét (HDL) pedig csökkentik.

A tapadós margarinok többségét a szakértők azért teszik a kerülendő ételek listájára, mert sok közülük most is sok készül hidrogénezett olajokkal, vagyis nagy mennyiségű transzzsír található bennük. Pedig kevesebb mint 1 százalék alatt kellene maradnia a mennyiségének a napi kalóriafogyasztást számítva.

A vaj fogyasztása ajánlottabb –van benne telített zsír, de az sokkal kevésbé káros, mint a transz zsír.

4. Feldolgozott sütemények: a kerülendő ételek között vannak a feldolgozott péksütik, édességek is. Túl sok bennük a tartósítószer, a vegyi anyag, az ízük pedig minimális. Valódi desszertet együnk inkább helyettük.

5.Cukorral tömött zabpelyhek: a cukros reggeli zabpelyheket az ételszakértők azért nem ennék meg, mert nem telítenek eléggé, kevés bennük a rost, ellenben sok a cukor. A szükséges cukormennyiségünket inkább egy heti egyszeri, valóban ízletes desszertből szerezzük be.

zabpehely
fotó:pixabay.com

Ha nagyon szeretjük a cukros zabpelyheket, érdemesebb kevesebbet venni belőlük és nagyon kevés cukrot tartalmazó típussal keverni őket reggelenként – ajánlják a szakemberek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.