Aforraltbor vagy a forró puncs kellemes illata, íze biztosan még meghittebbé teszia karácsonyi pihenő napokat. A hangulathoz is nélkülözhetetlenek ezek a finom, arcpirosító, vidámságra hangoló italok!
Sokan nem szeretik a hideget, ám annyi bizonyos, hogy a finom, fűszeres, forró italok őket is jobb kedvre derítik egy fagyos napon. A téli hónapok már-már elengedhetetlen részei a forraltborozás, a forró puncs és más népszerű téli italok, így a vajsör vagy az angol tea kortyolgatása.
Ezeket az italokatpersze nemcsak az utcán, vásárokban vagy kávézókban fogyaszthatjuk. Otthon is könnyedén megcsinálhatjuk. Ráadásul már az elkészítésüknek is megvan az a sajátos, kellemes hangulata....
Forralt bor recept
A forralt borhoz előszöris szerezzünk be egy minőségibb bort. Mindegy, hogy fehér vagy vörös, hiszen mindkettőből készülhet finom forralt bor. Fajtája bármilyen lehet, de mellékíze ne legyen, ami érződne a forralt változaton is.
A klasszikus forralt bort úgy készítjük, hogy együtt forraljuk fel az 1 liter bort és a 8 dkg cukrot - beleteszünk 1 rúd fahéjat, 5 szegfűszeget és 2 szegfűborsot. Az arány egyébként egyénileg változtatható. Citrom is kell, de az majd a végére, díszítésnek (felkarikázva), amikor a már kész és illatozó forralt bort csészékbe öntjük.
Forró puncs recept
Verhetetlen a téli italok között a puncs. Természetesen a forró puncs is készülhet többféleképpen - a klasszikus típusnak cukor, citromlé, pálinka, tea az alapja. Gyümölcslével, gyümölcsökkel és likőrrel, rummal, sőt akár bor hozzáadásával is meg lehet „variálni”.
Egy átlagos adaghoz (ami négy személyes) 1 liter víz, fél üveg rum megy, 1 üveg vörösbor, 50 gramm cukor, illetve fűszerek tetszés szerint. A vizet a rummal és a borral főzzük, forraljuk fel lassú tűzön. Ha elérte a forráspontot, beleöntjük a cukrot, de ne melegítsük tovább annál, hogy megolvadjon.
A forró puncs készülhet egynegyed liter fehérbor, ugyanennyi vörösbor, egynegyed liter víz, 2 cl citromlé, 5 cl vodka/pálinka, illetve 100 gramm cukor felhasználásával is! Csészékben kínáljuk.
Vajsör recept
Igazi különlegesség a forró téli italok sorában, amely neve ellenére alkoholmentes. A mutatós, habos finomság elkészítéséhez 2,5 liter tej szükséges, emellett 10 gramm vaj, 1 evőkanál cukor és egy kis fahéj. Nem nehéz a vajsört megcsinálni: a vajat olvasszuk meg, majd pirítsuk meg rajta a cukrot. Várjuk meg, míg a cukor barnulni kezd, ekkor öntsük a keverékre a tejet. Ha a tej felforrt, vegyük le a tűzről és végül szórjuk meg fahéjjal a már kész vajsört.
Angol tea
A híres angol tea is a forró italok királya - bizonyára sokak kíváncsiságát felkelti, aki még nem kóstolta. Van, aki nem szívleli, egy próbát azonban mindenképp megér, különösen hideg időben!
Ha négy személyre készítjük, 5 teáskanál fekete teára lesz szükségünk, valamint 4 és fél csésze vízre és egy kis langyos tejre. Forraljuk fel a vizet (vízforralóban is lehet), majd a teafüvet közvetlenül rakjuk a forró vízzel előzőleg kiöblített teáskannába. Forrásponton levő vizet töltsünk a teafűre. Hagyjuk állni a teát 3-5 percig, fedjük le a kannát. A langyos tejet külön kancsóban szolgáljuk fel a teához. Ne feledkezzünk el a teasüteményekről sem. Az angol tea tálalásának megfelelő módja, ha először a tej kerül a csészékbe, majd a teaszűrőn át a forró tea.
Kellemes ünnepeket és mosolygós melegedést!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.