Gabriella Gazzani professzor és munkatársai a Veneto régióból származó alkoholmentes vörösborokkal kísérletezve állapították meg, hogy a borban nem csak az ismerten fogszuvasodásgátló alkohol védi a fogakat a baktériumoktól. A borokból az úgynevezett vákuum-koncentráció technikával vonták ki az alkoholt. Ezek után streptococcus mutans baktériumokból készítettek tenyészeteket.
A táplálékok cukortartalmán élő, zománckárosodást okozó baktérium előszeretettel keveredik laboratóriumban a nyállal, és könnyen megtapad a nyállal bevont kihúzott fogakon, valamint a nyállal bevont kalcium-kerámia gyöngyökön. Az alkoholmentes vörösbor azonban megakadályozta a baktériumokat a kitapadástól.
Következő lépésként a kutatók meghatározták, hogy a vörösbor fogvédő hatásáért a proantocianidinek, a korábban antioxidáns hatásukról ismert természetes flavonoidok a felelősek. A vegyület számos ehető növényben, így az almában, a fahéjban, a kókuszban és a teában is megtalálható.
A kutatók szerint a proantocianidineket ki lehet vonni a borból, és önállóan is tanulmányozhatók lesznek a száj egészségére gyakorolt hatásaik. Fogászati szempontból ugyanis szerencsésebb a vörösbor megfelelő komponenseit izolálni, ugyanis a borban található savak és cukrok még elő is segíthetik a fogszuvasodást.
A kanadai Quebecben található Laval Egyetem kutatói a vörösborban található polifenolokról derítették ki, hogy segítik az ínyben a bakteriális fertőzésre kialakuló immunválasz szabályozását.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.