A koriander, latin nevén Coriandrum sativum, egyéves növény, amely a Földközi-tenger vidékéről származik.
Máramár Dél- és Közép-Európában, Észak- és Dél-Afrikában, Kelet-Ázsiában, valamint Észak-Amerikában is elterjedt. Ősi kultúrnövény, amelyet Egyiptomban és Indiában, elsősorban gyógyító célokra, már több mint 3000 évvel ezelőtt is termesztettek.
A korianderről olvashatunk az Ezeregy éjszaka meséiben, sőt az Ószövetségben is. Koriander magokat találtak az egyiptomi fáraók sírjainak feltárásakor, ami sejtetni engedi, hogy az egyiptomiak - csakúgy, mint a kínaiak - hittek abban, hogy a növény alkalmazása révén halhatatlanokká válhatnak.
A középkorban a koriander magjait afrodiziákumnak tartották, és előszeretettel használták őket esküvői szertartásokon, vagy különböző bájitalok készítésekor. A mágikus rituálékon a soha véget nem érő, azaz halhatatlan szerelem megteremtésének eszköze volt.
A növény zöld szárát, illetve magjait különböző célokra lehet felhasználni. Zöld szára remek alapanyagot biztosít a házi pesto készítéséhez, esetleg levesek fűszerezéséhez. Ezen túlmenően kiváló hatású az emésztésre, a húgyutak működésére, valamint bőrkiütésekre.
Termése emberemlékezet óta húsok, saláták, kekszek, lekvárok, péktermékek, levesek, szószok és zöldségételek fűszerezéséhez használatos. A koriandermag nem csupán finom fűszer, hanem támogatja a gyomornedvek termelődését is, javítja az emésztést, a tápanyagok felszívódását, és kiváló görcsoldó!
Remekül alkalmazható a legkülönbözőbb emésztési problémák kezelésében, főleg ha azokat hasfájás és hasmenés kíséri. A koriandermagból főzött tea, segítséget nyújt gyomorgörcs, telítettség érzése, felfújódás esetén, és segíti a felköhögést is.
A cukorba csomagolt koriandermag számított ama ősrégi ,,citvármagnak”, amit gyakran használtak hasfájás ellen. A növény magjai nagy mennyiségű illóolajat tartalmaznak. Jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető ízük van, ami egy kicsit emlékeztet a narancshéj ízére.
Elválaszthatatlan részét képezi az indiai currynek, valamint további fűszer- és gyógynövénykeverékeknek. A magokat bizonyos kultúrákban, önmagukban rágcsálják, vagy alkoholba teszik, és aperitifként fogyasztják.
A koriander jótékonyan hat az idegrendszerre is, amit gyomorneurózis vagy félelem, esetleg izgalom okozta gyomorszűkület esetén, jól ki lehet használni. Külsőleg remekül alkalmazható fekélyek vagy ízületi betegségek, és reuma kezelésében. A népi hagyomány szerint a koriander nyugalmat, biztonságot és védelmet hoz az otthonukba. Azok az állapotos kismamák, akik okos, ügyes gyermeket szeretnének, egyenek koriandert minden nap!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.