Genetikában van a koriander!

genetika
PUBLIKÁLÁS: 2011. október 20. 08:44
A növényt nem bírók körébe olyan hírességek tartoznak, mint Ina Garten vagy a sztárséf Fabio Viviani, aki a TODAY.com-nak beszélt az ellenérzéséről. Julia Child pedig még 2002-ben vallotta be Larry Kingnek, hogy ha az általa rendelt ételben koriandert vél felfedezni, inkább kiönti az egészet a padlóra.

Koriander: egyesek számára a taco és más finomságok elengedhetetlen hozzávalója, míg mások a szagát sem bírják. Az biztos, hogy kevesen vannak, akik közömbösek lennének iránta.

A növényt nem bírók körébe olyan hírességek tartoznak, mint Ina Garten vagy a sztárséf Fabio Viviani, aki a TODAY.com-nak beszélt az ellenérzéséről. Julia Child pedig még 2002-ben vallotta be Larry Kingnek, hogy ha az általa rendelt ételben koriandert vél felfedezni, inkább kiönti az egészet a padlóra.

A viselkedési idegtudománnyal foglalkozó Charles J. Wysocki, a philadelphiai Morell Kémiai Érzékek Központjának dolgozója megpróbálta kideríteni, miért olyan megosztó ez a növény. Ehhez egy- és kétpetéjű ikreket vont be a vizsgálatába. Úgy tapasztalta, hogy az egypetéjűek nagy valószínűséggel ugyanúgy vélekedtek róla: vagy mindketten szerették az illatát vagy egyikük sem bírta elviselni. „Az a tény, hogy mindez a kétpetéjű ikrekre nem vonatkozik, arra utal, hogy genetikai meghatározottságú tulajdonságról van szó.” - magyarázta Wysocki.

De vajon mi az, amit sokan olyan taszítónak tartanak a korianderben? A megfigyelés kezdetén a szakember kromatográfiás gázt használt, amely hő segítségével választja szét a molekulák összetett keverékét darabról-darabra, így a kutatók minden egyes összetevőt egyenként be tudnak azonosítani pusztán egy szerkezet és a saját orruk használatával. A gáz felmelegítette a fűszernövényt, amelyből így nem túl kellemes „szappanos” szag szabadult fel. Mintegy tíz perc elteltével a koriander saját jellegzetes illatát is meg lehetett érezni, ezt azonban a növény gyűlölői továbbra sem érzékelték.

shutterstock_26778793

„Úgy gondoljuk, hogy a koriandert nem bírók csak a szappanos szagot érzik, a kellemes, finom növényillat azonban nem jut el az orrukig. Elképzelhető, hogy az ezért felelős génjük mutálódott vagy egyszerűen ki sem alakult ez az érzékelőjük.” - vélekedett a szakember.

Tehát akár úgy is fogalmazhatunk, hogy a koriandert nem kedvelők mutánsok? Ha a teória megállja a helyét - és Wysocki hangsúlyozza, hogy egyelőre csak elméletről van szó - a korianderfóbiások nem érzik a dodocental nevű anyagot, amelynek a növény friss illatát köszönheti.

Ez elképzelhető. Valószínű, hogy akik csak a szappanos szagot érzékeli, egyfajta speciális szagláshiányban szenvednek, amely azt jelenti, hogy egyes összetevők nem jutnak el az orrukig, noha más esetben tökéletesen érzékelnek minden illatot.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.