3 ásványi anyag, ami védi a hallásod

3 ásványi anyag, ami védi a hallásod

ásványi anyag
PUBLIKÁLÁS: 2019. december 31. 11:06
Tudjuk, melyik ásványi anyag fontos a csontjaink számára, vagy éppen a stressz leküzdésére. De vajon melyek védik a hallásunkat?

Tudjuk, melyik ásványi anyag fontos a csontjaink számára, vagy éppen a stressz leküzdésére. De vajon melyek védik a hallásunkat?

Kálium

A kálium nélkülözhetetlen a megfelelő izom- és idegműködéshez, a vérnyomás szabályozásához, a szív egészséges működéséhez, valamint fontos folyadékszabályozó szerepe van a vérben és a szövetekben. A belső fülünkben található folyadék kulcsfontosságú a megfelelő hallás létrejöttében, és különösen érzékeny a káliumszint változására. Az életkor előrehaladtával csökken a káliumszint a belső fülben, ami a korral járó hallásromlás kialakulásában is szerepet játszik. Káliumot bőségesen találunk a banánban, joghurtban, paradicsomban, burgonyában, spenótban, mazsolában, a narancsban és a tejben is. Változatos étkezéssel könnyen biztosíthatjuk szükséges mennyiségét a szervezetben.

Magnézium

A magnézium a negyedik leggyakoribb ásványi anyag a testünkben, több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt, fontos a szív- és izomműködéshez, támogatja az immunrendszert, elősegíti a normális vérnyomást. A hallásromlás kockázatcsökkentésében is jelentős szerepe van. Több tanulmány is kimutatta, hogy megvédi a belső fül hallószőreit az erős zajok miatt keletkezett szabad gyökök károsító hatásától. Különösen, ha közvetlenül a zajhatás után fogyasztjuk. A magnézium a véredények egészségét is támogatja, melyek oxigént szállítanak a belső fülbe, ami szintén döntő a jó hallás szempontjából. Értékes magnéziumforrások a spenót, a hüvelyes zöldségek, az olajos magvak, a banán, a brokkoli, valamint az ásványvizek is jelentős mennyiségben tartalmazhatják.

Cink

Kiemelkedő szerepe van védekezőképességünk megerősítésében, ezért megfázásos időszakban különösen ügyelni kell megfelelő mennyiségű fogyasztására. Segítségével könnyebben vehetjük fel a harcot a kórokozó baktériumokkal és vírusokkal szemben. A cink fogyasztása segíthet a fülcsengés enyhítésében, valamint a fülfertőzések ellen is megvédhet. Fő forrásai a húsok, a tenger gyümölcsei, magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, és az étcsoki.

Minél változatosabban étkezünk, annál könnyebben biztosíthatjuk ezeknek az ásványi anyagoknak a kellő bevitelét, amiért a fülünk is hálás lesz.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.