Az onkológiai betegek étrendjéhez alkalmazkodó menü összeállításának főbb szempontjai.
1. Az ebédek az onkológiai betegek számára ajánlott táplálkozási alapelvek maximális figyelembevételével készülnek.
2. Az egészséges testsúly fenntartása érdekében a kétfogásos ebéd kalóriatartalma 600-800 kcal.
3. Az ételek elkészítéséhez különös gondossággal válogatjuk össze a sokféle színű, értékes biológiailag aktív anyagokban (likopén, karotin, lutein stb.) gazdag és idényszerű zöldségeket (kelbimbó, káposzta, brokkoli, karfiol, sárgarépa, paraj, sóska, spárga, cékla, padlizsán, paradicsom, petrezselyem, cukkini, salátafélék stb.) , valamint gyümölcsöket (áfonya, fekete szőlő, szeder, málna, földieper, körte, meggy, cseresznye, görögdinnye, ribizli, szilva, alma, barackfélék, citrusfélék stb.).
4. A magas rosttartalmú, kedvező élettani hatással bíró gabonafélék - mint pl. a teljesőrlésű liszt, durum tészta, hajdina, köles, bulgur, árpa, kuszkusz, vad és barna rizs - fogyasztását részesítjük előnyben.
5. Az ételek növényi zsiradékokkal készülnek (olíva-, kukorica- és napraforgóolaj), melyek egyszeresen és/vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban bővelkednek, és nem tartalmaznak iparilag előállított, részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékot (transzzsírsavat).
6. A szintén kedvező zsírsav-összetételű olajos magvak is többször kerülnek felhasználásra.
7. Ételválaszték kialakítása során a sovány húsféléket - elsősorban a csirke- és pulykahúst - részesíthetjük előnyben. Hallal készült fogásokat is kínálunk. Sovány vörös húsok legfeljebb heti két alkalommal szerepelnek az étlapon.
8. Feldolgozott húsféle nem szerepel az alapanyagok között.
9. A tej- és tejtermékek közül az alacsonyabb zsírtartalmú változatokat részesítjük előnyben.
10. Az ételek nem tartalmaznak füstölt, pácolt alapanyagot, erős, csípős fűszereket.
11. A gondos alapanyag-válogatással, szárított és friss fűszerek felhasználásával ügyelünk az ebédek sótartalmára.
12. Az ételek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, az édesítés nyírfacukorral (xilittel) történik.
13. A kíméletes és korszerű konyhatechnológiának köszönhetően a fogások elkészítésénél csökken a káros kémiai anyagok képződésének lehetősége.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.