Másnaposságra kiváló a tojás, bab és avokádó

avokádó
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 10. 15:31
A legtöbben voltunk már hasonló helyzetben. Ébredtünk már émelygéssel, szájszárazsággal és lüktető fejjel egy túlzott italfogyasztással töltött éjszaka után. Vajon van olyan étel, amelynek fogyasztása csodás gyógyuláshoz vezet?

A legtöbben voltunk már hasonló helyzetben. Ébredtünk már émelygéssel, szájszárazsággal és lüktető fejjel egy túlzott italfogyasztással töltött éjszaka után. Vajon van olyan étel, amelynek fogyasztása csodás gyógyuláshoz vezet?

A gyors internetes keresés sokféle lehetőséget kínál fel, a nyilvánvalótól, mint például sok vizet kell inni, egészen a visszataszítóig, ami mondjuk a nyers tojásfehérje. A tudományos tapasztalat úgy tűnik, ellentmond ennek: az ételek nem fordíthatják vissza a károkozást, és nem gyógyítják meg a másnaposságot varázsütésre –írja a BBC News.

Az alkohol többek között gátolja a kulcsfontosságú vitaminok, mint a B1, a B12, a folsav és cink felszívódását.

Ezenkívül növeli a vizelések sűrűségét, így a vízben oldódó C- és B-vitaminok valószínűleg csökkennek a szervezetben intenzív ivást követően. Érthető módon egyes ételek jobban pótolják ezeket a kiürült tápanyagokat, mint mások.

Segíthet egy egyszerűen elkészíthető reggeli, amely szénhidrátot, fehérjét, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A sült bab shakshuka néven ismert brit reggelit egy pohár narancslével ajánlatos fogyasztani az extra C-vitamin érdekében.

A tojás és a bab a megoldás

Ez a brit reggeli két kulcsfontosságú összetevőt tartalmaz az energiaszint visszaállításához, a tojást és a sült babot. A tojás vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ideértve az összes fontos B12-t, amelyek az alkohol kiürülüsével együtt távoznak a testből.

A B12 elengedhetetlen az idegrendszer egészségének megőrzéséhez, és az energia felszabadításához a táplálékból. A tojás tartalmaz továbbá A-, D- és B2-vitamint, ezenkívül jó fehérjeforrás, amelyet a test aminosavakra bont le, amelyek segítik a májat az alkohol feldolgozásában.

Ahogyan a tojás, úgy a bab is tartalmaz fehérjét. A sült bab jó forrása a folsavnak és a cinknek is. Tartalmaz továbbá hozzáadott sókat és cukrokat is, amelyek segíthetnek a kiszáradás okozta tünetek kezelésében. Lassan felszívódó szénhidrátokat is biztosít, amelyek energiát adnak a reggel során.

További lehetséges megoldások

Ha nem a fenti receptet készítik el, akkor próbáljanak néhány élesztőkivonatot pirítós kenyérre kenni a hozzáadott B12 miatt. Ezenfelül avokádóval is megkenhetjük a piritósunkat, amely szintén gazdag vitaminokban, különösen a B6-ban. Tele van egyszeresen telítetlen zsírsavakkal is, amelyekre szüksége van a testnek az egészséges megőrzéshez.

A másnaposság tüneteinek egyik fő oka a kiszáradás. A rehidratálás mellett a kókusztej elektrolitokat, azaz vérben található sókat és ásványokat, például káliumot és nátriumot, valamint cukrokat tartalmaz, amelyek segítenek feltölteni a létfontosságú raktárakat.

A zab szénhidrátalapú energiát nyújt, hozzáadott rosttal és ásványi anyagokkal. Magnéziumot és cinket tartalmaz, amelyek segítenek a testnek, hogy felszabadítsák az energiát az ételekből. És még egy jó tanács: adjanak hozzá bogyós gyümölcsöket az extra C-vitaminért, valamint az antioxidánsokért.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.