Fogyasszunk több rostot! Hangzik a tanács nagyon sokszor, rá is bólintunk, de a mindennapi rohanásban nem okvetlenül tudunk rá figyelni.
Magyarországon átlagosan csak a napi szükséges rostbevitel felét fogyasztjuk el, pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez és az egészségünk megőrzéséhez.
Naponta legalább 30 és 50 g közötti élelmi rostra van szüksége a szervezetünknek, és ehhez bizony nagyon fegyelmezetten kell tartani, hogy minden nap együnk elegendő friss zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát. Ha étrendünkbe aktuálisan belefér, akkor válasszuk a kelkáposztát, karalábét, kukoricát, burgonyát, gyümölcsként a málnát, ribizlit, szilvát, körtét, együnk babot, lencsét, zöldborsót, a gabonafélék közül pedig a búzakorpa, a zabkorpa, a zabpehely, a Graham-liszt lehet segítségünkre.
„Ha a reggelinkben rost is szerepel például joghurtba, kefírbe vagy ételbe, süteményekbe belekeverve, akkor már a nap kezdetén tettünk az egészségünkért!” – ajánlja Szántó Diana, dietetikus. – „Magas rosttartalmának köszönhetően – megfelelő folyadékfogyasztás mellett – jótékony hatással van a bélműködésre, valamint a teltségérzet kialakítására is. Ezáltal elkerülhető a túlevés, valamint csökken az elhízás kockázata.”
A vízben oldódó rostok az emésztés során megduzzadnak, így lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal segítenek elkerülni a vércukorszint gyors emelkedését, így remekül beválnak étkezési rohamok ellen is. Prebiotikus hatásukkal serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását. Fokozzák a bélperisztaltikát, így megkönnyítik a lerakódott káros salakanyagok távozását. Az emésztés során megduzzadnak, így kalória hozzáadása nélkül telítenek, ami késlelteti az éhségérzet újbóli kialakulását. Megkötik a koleszterinben gazdag epesavakat, így kevesebb koleszterin szívódik fel. Serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását és gátolják a káros baktériumok megtapadását, segítik a lerakódott káros salakanyagok távozását.
Gyakran aggódunk, hogy diéta közben miként lehet elegendő rostot bevinni. Tomán Szabina, aki életmódprogramja segítségével már közel 10000 embernek segített az elmúlt 5 évben egészségesebbnek, fittebbnek lenni, így vélekedik erről:
„Sokan gondolják, hogy a fehérjediéta csak a fehérje fogyasztását engedi, de ez tévhit. A szervezetnek mindenre egyaránt szüksége van, szénhidrátra és zsírokra is” – mondja Tomán Szabina. – „Az ásványi anyagok, a vitaminok, a megfelelő mennyiségű só bevitele mellett a vízivás és a rostok fogyasztása is elengedhetetlen. Mivel mi nem diétát, hanem egy fenntartható életmódprogramot ajánlunk, igyekszünk ebben is segíteni a hozzánk fordulóknak, tehát nem csak új főzési technológiákat mutatunk, de olyan étrend-kiegészítőket is javasolunk, amely segíthet az egyensúly megtalálásában, így például javasoljuk a magas rosttartalmú vízoldható élelmiszerrost termékünk fogyasztását is.”
A Rost+ termékhez mérőkanál is jár, ezzel tudjuk adagolni, hogy alkalmanként kb. 5 gramm rostot szórjunk az ételünkre, legfeljebb naponta öt alkalommal. Adagolása függ a kialakított diéta rosttartalmának mennyiségétől is, ebben a Toman Szalonokban a tanácsadók tudnak segíteni. Természetesen a rostbevitelhez javasolt bőséges folyadékmennyiséget is meginni minden nap. Ez a típusú, gluténmentes étkezési rost mindenki számára jól tolerálható és nem okoz semmilyen kellemetlenséget. Természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozást ez sem helyettesíti, de sokat segíthet abban, hogy egészségesebbek, fittek, és ha éppen úgy szeretnénk, akár karcsúbbak is lehessünk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.