“Specialty kávét termeszteni művészet, specialty kávét elkészíteni alkotás” - vallja Daisuke Tanaka, japán kávémester, a Daisuke Mission alapítója. A misszió a világ legjobb kávéjának nyomába ered, erről szól egy, a közelmúltban készült dokumentumfilm is. Az alkotók most újabb kisfilmmel örvendeztetik meg a közönséget: a rövidfilm a specialty kávé 6 legfontosabb kritériumát mutatja be, El Salvador és Nicaragua dűlőit járva. A mozit minden kávérajongónak ajánljuk!
Kevesen tudják, de a kávé és a bor között rengeteg hasonlóság van. Mindkét gyümölcs (igen, a kávé is az!) temérdek figyelmet, körültekintést és emberi gondoskodást igényel. Az is közös bennük, hogy vannak olyan kritériumok, melyeknek muszáj teljesülniük, ha a legmagasabb minőséget keressük. A specialty kávé kategórián belül is van azonban helye egy még magasabb minőségnek: itt találjuk a micro-lot, azaz a dűlőszelektált típusokat - ebbe tartoznak a Daisuke Mission kávéi is - amelyek kevesebb, mint 1 %-a az összes termelt kávénak! Ezt a fajtát 1100- 1800 méter magasan fekvő, kis termőfelületen, különleges odafigyeléssel szedik le és gyűjtik össze, gépek bevonása nélkül.
A most debütált kisfilmből kiderül, mitől válik ez a fajta specialty kávé a legjobbak között is a legjobbá; mesél az ideális terroir kiválasztásától kezdve a legkiválóbb kávébabszemek szelektálásáig. A filmben megszólalnak a közép-amerikai kávétermelő családok is, akik első kézből osztják meg a különleges kávék titkát.
Mivel a specialty kávé egészen más, jóval magasabb minőséget takar, mint a kereskedelmi kávék, ezért otthoni elkészítésük is magasabb hozzáértést kíván. Szakértők szerint azonban, ha valaki egyszer ráérzett a minőségi kávéfogyasztás élményére, valószínűleg később már nem fogja elengedni azt.
Hogyan fogyaszd a specialty kávét otthon? Könnyen hasznosítható tippek a Daisuke baristájától! Jó tudni! ● A specialty kávé általában kis mennyiségben, vákuumos csomagolásban, pörkölve érkezik ● Mindig nézd meg a pörkölés időpontját, ha 2-3 héten belül van, biztos lehetsz a minőségében. ○ Extra tipp: ha bontatlanul a fagyasztóba teszed, akkor tovább tart ez az idő. ● Felnyitás után viszont folyamatosan veszít frissességéből, mindig csak annyit darálj le belőle, amennyit aznap elfogyasztasz, a maradék kávét szorosan zárd vissza és tedd száraz, fénytől elzárt helyre. ● Cukrot és tejet ne tegyél a kész kávéba, mert elfeded vele a minőségi kávé savanykás-édes, de kifejezetten gyümölcsös, komplex aromáit. ○ A kereskedelmi kávéhoz azért isznak sokan cukrot, tejet, mert keserű, ami egyértelmű jele az alacsony minőségnek és/vagy rossz pörkölésnek Mit szerezz be az otthoni specialty kávéfogyasztáshoz? ● Kiváló minőségű specialty kávét ● Kompakt kis kávéőrlőt a megfelelő mennyiség leőrléséhez ● Víztisztítót, amellyel lágyíthatod a vizet ● Vízforralót ● Mérleget, a pontos mennyiségekért ● Konyhai stoppert ● French press-t, ami egy dugattyús kézi kávéfőző - ezzel egyszerűen és gyorsan készíthetsz magas minőségű italt ● Ír likőrös poharat az elegáns szervírozásért Egy általános recept: ● 20 g kávéhoz, 360ml vizet mérj ki ● A French press-t melegítsd elő forró vízben ● Öntsd a gépbe a frissen darált kávét ● Öntsd rá fokozatosan a felforrt vizet (99℃) az üveg falára csurgatva, mintha sört töltenél. Így tisztább és finomabb textúrát kapsz. ○ A forró víz hamar 91-93℃ -ra hűl ● Hagyd állni 4-5 percig, ekkor még ne keverd össze a kávét. ● Az idő elteltével a beöntött kávét préseld le a szűrővel a megfelelő szint alá ● Utána már kóstolhatod, és ha megfelelőnek találod az ízét, öntsd szép öblös pohárba a frissen készített kávédat és fogyaszd élvezettel! . Mire figyelj? ● Időkre, hőmérsékletre, tárolásra és a részletekre! Extra szakértői tipp: bátran kóstolj, kísérletezgess és játssz az idővel, mennyiségekkel. A lényeg, hogy saját magad számára megtaláld a tökéletes specialty kávét és kávéélményt otthon! |
A küldetésről további részletek a www.daisukemission.org weboldalon olvashatók.
A Daisuke Mission social media csatornái:
Daisuke Tanaka Daisuke japán kávémester kávé iránti szeretete a Cup of Excellence kávéminősítő verseny nemzetközi zsűri tagjaként kezdődött, ahol magával ragadta a specialty kávé rendkívüli ízvilága. A kávémester megtalálta a módját, hogy fenntartható kapcsolatot építsen ki a világ egyik legjobb kávéját termelő farmerekkel, és Európába is elhozza ezt az élményt. A kóstolás és a pörkölés szakértőjeként a legjobb minőséget nyújtja ügyfeleinek több mint egy évtizede. Daisuke mester két kávézót is üzemeltet Shunanban, Japánban, ahol pörkölik, főzik és árulják is a legfinomabb kávékat. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.