Innen jött és így fogyaszd: a csúcs-minőségű kávé titkai

trombózis
PUBLIKÁLÁS: 2019. augusztus 31. 16:11
“Specialty kávét termeszteni művészet, specialty kávét elkészíteni alkotás” - vallja Daisuke Tanaka, japán kávémester, a Daisuke Mission alapítója. A misszió a világ legjobb kávéjának nyomába ered, erről szól egy, a közelmúltban készült dokumentumfilm is. Az alkotók most újabb kisfilmmel örvendeztetik meg a közönséget: a rövidfilm a specialty kávé 6 legfontosabb kritériumát mutatja be, El Salvador és Nicaragua dűlőit járva. A mozit minden kávérajongónak ajánljuk!

“Specialty kávét termeszteni művészet, specialty kávét elkészíteni alkotás” - vallja Daisuke Tanaka, japán kávémester, a Daisuke Mission alapítója. A misszió a világ legjobb kávéjának nyomába ered, erről szól egy, a közelmúltban készült dokumentumfilm is. Az alkotók most újabb kisfilmmel örvendeztetik meg a közönséget: a rövidfilm a specialty kávé 6 legfontosabb kritériumát mutatja be, El Salvador és Nicaragua dűlőit járva. A mozit minden kávérajongónak ajánljuk!

Fotó:123rf.com

Kevesen tudják, de a kávé és a bor között rengeteg hasonlóság van. Mindkét gyümölcs (igen, a kávé is az!) temérdek figyelmet, körültekintést és emberi gondoskodást igényel. Az is közös bennük, hogy vannak olyan kritériumok, melyeknek muszáj teljesülniük, ha a legmagasabb minőséget keressük. A specialty kávé kategórián belül is van azonban helye egy még magasabb minőségnek: itt találjuk a micro-lot, azaz a dűlőszelektált típusokat - ebbe tartoznak a Daisuke Mission kávéi is - amelyek kevesebb, mint 1 %-a az összes termelt kávénak! Ezt a fajtát 1100- 1800 méter magasan fekvő, kis termőfelületen, különleges odafigyeléssel szedik le és gyűjtik össze, gépek bevonása nélkül.

A most debütált kisfilmből kiderül, mitől válik ez a fajta specialty kávé a legjobbak között is a legjobbá; mesél az ideális terroir kiválasztásától kezdve a legkiválóbb kávébabszemek szelektálásáig. A filmben megszólalnak a közép-amerikai kávétermelő családok is, akik első kézből osztják meg a különleges kávék titkát.

Fotó: 123rf.com

Mivel a specialty kávé egészen más, jóval magasabb minőséget takar, mint a kereskedelmi kávék, ezért otthoni elkészítésük is magasabb hozzáértést kíván. Szakértők szerint azonban, ha valaki egyszer ráérzett a minőségi kávéfogyasztás élményére, valószínűleg később már nem fogja elengedni azt.

Hogyan fogyaszd a specialty kávét otthon? Könnyen hasznosítható tippek a Daisuke baristájától!   Jó tudni! ● A specialty kávé általában kis mennyiségben, vákuumos csomagolásban, pörkölve érkezik ● Mindig nézd meg a pörkölés időpontját, ha 2-3 héten belül van, biztos lehetsz a minőségében. ○ Extra tipp: ha bontatlanul a fagyasztóba teszed, akkor tovább tart ez az idő. ● Felnyitás után viszont folyamatosan veszít frissességéből, mindig csak annyit darálj le belőle, amennyit aznap elfogyasztasz, a maradék kávét szorosan zárd vissza és tedd száraz, fénytől elzárt helyre. ● Cukrot és tejet ne tegyél a kész kávéba, mert elfeded vele a minőségi kávé savanykás-édes, de kifejezetten gyümölcsös, komplex aromáit. ○ A kereskedelmi kávéhoz azért isznak sokan cukrot, tejet, mert keserű, ami egyértelmű jele az alacsony minőségnek és/vagy rossz pörkölésnek   Mit szerezz be az otthoni specialty kávéfogyasztáshoz? ● Kiváló minőségű specialty kávét ● Kompakt kis kávéőrlőt a megfelelő mennyiség leőrléséhez ● Víztisztítót, amellyel lágyíthatod a vizet ● Vízforralót ● Mérleget, a pontos mennyiségekért ● Konyhai stoppert ● French press-t, ami egy dugattyús kézi kávéfőző - ezzel egyszerűen és gyorsan készíthetsz magas minőségű italt ● Ír likőrös poharat az elegáns szervírozásért   Egy általános recept: ● 20 g kávéhoz, 360ml vizet mérj ki ● A French press-t melegítsd elő forró vízben ● Öntsd a gépbe a frissen darált kávét ● Öntsd rá fokozatosan a felforrt vizet (99℃) az üveg falára csurgatva, mintha sört töltenél. Így tisztább és finomabb textúrát kapsz. ○ A forró víz hamar 91-93℃ -ra hűl ● Hagyd állni 4-5 percig, ekkor még ne keverd össze a kávét. ● Az idő elteltével a beöntött kávét préseld le a szűrővel a megfelelő szint alá ● Utána már kóstolhatod, és ha megfelelőnek találod az ízét, öntsd szép öblös pohárba a frissen készített kávédat és fogyaszd élvezettel! . Mire figyelj? ● Időkre, hőmérsékletre, tárolásra és a részletekre!   Extra szakértői tipp: bátran kóstolj, kísérletezgess és játssz az idővel, mennyiségekkel. A lényeg, hogy saját magad számára megtaláld a tökéletes specialty kávét és kávéélményt otthon!

  • Daisuke Mission legújabb film ITT
  • Daisuke Mission teljes film ITT
  • Fotók a forgatásról és a filmből ITT

A küldetésről további részletek a www.daisukemission.org weboldalon olvashatók.

A Daisuke Mission social media csatornái:

Daisuke Tanaka

Daisuke japán kávémester kávé iránti szeretete a Cup of Excellence kávéminősítő verseny nemzetközi zsűri tagjaként kezdődött, ahol magával ragadta a specialty kávé rendkívüli ízvilága. A kávémester megtalálta a módját, hogy fenntartható kapcsolatot építsen ki a világ egyik legjobb kávéját termelő farmerekkel, és Európába is elhozza ezt az élményt. A kóstolás és a pörkölés szakértőjeként a legjobb minőséget nyújtja ügyfeleinek több mint egy évtizede. Daisuke mester két kávézót is üzemeltet Shunanban, Japánban, ahol pörkölik, főzik és árulják is a legfinomabb kávékat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.