Kiderült, hogy melyik sonka az idei húsvét sztárja

húsminőség
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 13. 13:30
Erre figyeljünk a húsvéti sonka vásárlásakor

Erre figyeljünk a húsvéti sonka vásárlásakor

A Húsvét közeledtével egyre többen keresik fel a hentesboltokat a legfinomabb sonkák után kutatva. Idén is a kötözött sonkák iránt a legnagyobb az érdeklődés, ugyanakkor érdemes odafigyelni arra, hogy hagyományos érlelésű és nitritmentes terméket vásároljunk, továbbá azt is elárulta, milyen sonkafélék a legnépszerűbbek a magyaroknál.

A sertéshús a magyar gasztrokultúra egyik kiemelt alapanyaga, amelynek fontos szerepe van a változatos, kiegyensúlyozott étrendben, Húsvétkor pedig elmaradhatatlan része a reggeli és vacsora felhozatalnak.

A hústermékek iránt már bő egy héttel az ünnepkör kezdete előtt megnövekedett az érdeklődés, a választásnál ugyanakkor nagyon könnyen mellé lehet nyúlni.

Könnyű felismerni, hogy melyik a jó sonka

Lászlófi Attila, a Delibox.hu ügyvezetője elmondta, húsvéti sonkát különböző eljárásokkal lehet előállítani, az árakban pedig visszaköszön a technológia időigényessége.

„A hagyományos eljárás szerint a sonkátszáraz sózás után hónapokon keresztül érlelik, hidegen füstölik, miközben a termék nyers marad. Ilyen többek között a parasztsonka.Az úgynevezett közepes érlelési idejű, gyors pácolásnál a húsba befecskendezik a páclét, illetve kívülről fedőpáccal kenik be, majd néhány hétig érlelik. Az ilyen sonka lehet nyers vagy főtt is.Végül a gyorsérlelésű, nedves sonkák csak néhány napig érlelődnek, miután nagy mennyiségű páclét juttattak a húsba. Ilyenek általában a fóliázott főtt termékek, amelyek eltarthatósági ideje rövid” -magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a hagyományos érlelésű sonka onnan ismerhető fel, hogy szerkezete sokkal masszívabb és keményebb is egyben.

Mint mondta, idén a kötözött sonka a legnépszerűbb a vásárlók körében, ami egy szaftos hús, ezt követi szorosan a második helyen a kicsontozott falusi vagy parasztsonka, a dobogó legalsó fokára pedig a sertés felsál fér még oda, ami tulajdonképpen színhús.

húsvéti sonka 3

Sokan rendelnek csülköt és tarját is, a sertéshúst nem fogyasztó vásárlóknak pedig a füstölt kacsamellsonkát ajánlják.

Ha tehetjük, kerüljük a nitritet

Lászlófi Attila figyelmeztetett, a gyakran élénk rózsaszínű küllemet a sonka a hozzáadott nitrites pácsónak köszönheti. Nagyon sok húsfeldolgozó még ma is ezt használ tartósítás céljából, de náluk januártól már nem dolgoznak a vegyülettel.

„Kézműves előállítású sonkáink adalékmentesek, 6-8 hétig állnak tengeri sóban, aztán kiáztatjuk a termékeket, hogy ne legyenek túl sósak.A nitrittel le lehet rövidíteni az érlelési időt, amit az üzemekben leggyakrabban meg is tesznek, csakhogy a nitrittel önmagunkat mérgezzük. A felsoroltakon kívül a sonkák tartalmazhatnak még cukrot, zselatint, stabilizátorokat, antioxidánsokat és tartósítószert is. Mindezek mennyiségét - így a pácsókét is - szigorúan szabályozzák, így az egészségre ártalmas mennyiséget nem tartalmazhatnak még a gyorsérlelésű sonkák sem. Egyszerre 16 kilogramm nitrites sonkát kellene megenni ahhoz, hogy bármilyen tünet lépjen fel a fogyasztónál, mindenesetre a szervezetnek nem tesz jót” –fogalmazott a Delibox.hu szakértője.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.