Egy friss japán tanulmány szerint a currys fűszerkeverék alapanyagai felvehetik a harcot a gyulladással a tüdősejtekben.
A tanulmányt a Kiotói Egyetem professzora és a House Food vállalat együttműködésben készítette el, a kutatáshoz pedig laboratóriumi körülmények között vizsgáltak emberi tüdősejteket – olvasható aThe Japan Timesjapán hírlapban.
Habár a kísérletben nem kimondottan currys fűszerkeveréket fogyasztó embereket vizsgáltak, a tanulmány készítői elégedettek a kutatás eredményével.
Sikerült pozitív eredményeket elérnünk sejtszinten, így nagy rá az esély, hogya fűszerek fogyasztásával is elérhető a kívánt hatás, de a bizonyításhoz még további kutatások szükségesek – mondta Takano Hirohasa egyetemi professzor.
Szálló pornak nevezzük összefoglaló néven a levegőben eloszlatott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagokat, melyeknél a 2,5 mikronnál kisebb részecskék nagy egészségügyi kockázattal járnak. Ezek ugyanis nehezen vagy egyáltalán nem ürülnek ki a tüdőből, így különböző tüdőbetegségeket okozhatnak, mint az asztma, tüdőgyulladás vagy a tüdőrák, illetve emelhetik a szív- és érrendszeri betegségek és a szélütés kockázatát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.