A frissen préselt levek nem tartalmaznak fehérjét és zsírt, ballasztanyagokból is csak keveset. Megnyugtatják az emésztést, tehermentesítik az emésztőrendszert és a kapillárisokat, erősítik a szívet, felgyorsítják az anyagcseretermékek kiválasztását, csökkentik a testsúlyt.
Nagyon hasznos segítőink a gyümölcs-, zöldség- és gyógynövény levek. Mivel azonban ezek nagyon koncentrált élelmiszerek, szükséges, hogy 50%-ban tiszta vízzel hígítsuk. A nap folyamán kétszer-háromszor is fogyaszthatunk leveket, de minden esetben a lehető legfrissebb állapotban. Már 15 percnyi állás is számos összetevőt tesz tönkre.
Alkalmazásuk mellett igyunk sok vizet is,amely segíti kimosni a felszabadult méreganyagokat, és így elkerülhetjük a kellemetlen tisztulási tüneteket.
Böjtkrízisről akkor beszélünk, amikor a hirtelen nagy mennyiségben felszabaduló savak és méreganyagok elárasztják a testet:
Mindez attól is függ, hogy mennyire volt szennyezett a test, és milyen táplálkozási módot folytatott az illető megelőzően.
A szigorú vízböjt esetén nem történik meg a bázikus anyagok bevitele,amelyek a felgyorsult tisztulási folyamat során felszabaduló savakat megkötnék. A viszonylag rövid idő alattfelszabaduló rengeteg méreganyag túlterheli a kiválasztó és méregtelenítő szerveket.
Az ivólevekkel áthidalható ez a probléma, mivel tartalmaznak ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, továbbá enzimeket is.
A gyümölcs-, és a zöldséglevekhez ajánlott erjedésgátló fűszereket adagolni.Ezek a következők:
A hideg típusúaknak,akik többnyire fáznak, és gyengeségi tünetekkel küzdenek, nem igazán jó a lékúra, mivel számukra ezek a nyers levek gyakran nehezen emészthetőek. Számukrakülönösen fontos melegítő hatású fűszerekkel gazdagítani a leveket:fahéj,szegfűszeg,fekete bors, cayenne-i bors, csípős paprika,gyömbér.
mert bizonyos értelemben ezek is „szilárd” tápláléknak számítanak, és szénhidráttartalommal többnyire rendelkeznek. Tehát ne gurítsuk le gyorsan, hanem forgassuk körbe a szájban, hogy keveredjen el a nyállal.
A savanyú gyümölcsök tisztítanak és méregtelenítenek, az édes gyümölcsök táplálnak és regenerálnak.
Banánlé:erősítő, roboráló, segíti az emésztést.
Burgonyalé:lúgosít, csökkenti a gyomorsav termelést, segíti a gyomorfekély gyógyulását,mérsékli a gyulladásokat.
Csalánlé:vértisztító, méregtelenítő. Görögdinnyelé:vese és hólyagtisztító, használjuk fel a görögdinnye minden részét (gyümölcshúst, a héjat és a magokat is). Grapefruitlé: vértisztító, emésztésserkentő, frissítő, roboráló. Túlsúly esetén javasolt. Szőlőlé:javítja az emésztést, fokozza a vesék működését, regeneráló, aktiválja a szénhidrát-anyagcserét.
készítsünk italt egy zöldpaprikából, két almából, három mángoldlevélből, 500 g sárgarépából, 100 g tormából, egy gerezd fokhagymából. Négy részre osztva fogyasszuk el.
a klorofi ll tartalmú levek aktív összetevői tisztítják a vért, semlegesítik a sejtekben tárolt méreganyagokat, aktivizálják a szervezet öngyógyító erőit, javítják a sejtek vérellátását, oxigénnel dúsítják a vért. A klorofill továbbá regenerálja a májat.
nyerjük ki 2 zöldalma, 1 uborka, 1 cékla, egy kis darab gyömbér, 1 hámozott citrom és 3 halványító zeller szárának levét.
préseljük ki 1 megtisztított citrom, 3 zöldalma, 120 g spenót, egy csokor friss petrezselyem, fél jalapeño (vagy más chili) levét.
Forrás: Erin Quon- Briana Stockton: Éltető levek
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.