A tisztítókúra megosztó műfaj – vannak, akik szerint a modern étrendek mellett semmi szükségünk rá, mások szerint éppen ezek miatt különösen fontos, hogy időről időre méregtelenítsük a szervezetünket.
Abban azért sokan egyetértenek, hogy a legjobb minél nagyobb mértékben szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani.És nem csak azért, mert ezzel támogatjuk a fenntartható mezőgazdaságot és a helyi termelőket: a szervezetünk másra vágyik télen és másra nyáron. Ha pedig étrendünkkel követjük a szezonális változásokat, nagyjából negyedévente kicserélődnek a domináns hozzávalók.
A leglátványosabb különbségeket akkor figyelhetjük meg, amikor egy meleg és egy hideg évszak váltja egymást. Amikor a télből tavasz lesz, a melegítő, kalóriadúsabb ételek helyett szívesebben fogyasztunk könnyű salátákat, zsenge zöldségeket, kevesebb fűszert kezdünk használni, és szinte teljesen elhagyjuk a forró italokat.
Komoly tisztítókúrába, esetleg léböjtkúrába semmiképpen nem javasolt saját szakálladra belevágni – mindenképpen kérd dietetikus szakember, vagy a háziorvosod javaslatát.Nagyon sokféle információ érhető el a weben ezzel kapcsolatban, és laikusként nehéz az egymásnak ellentmondó vélemények közül kimazsolázni a valóban megbízhatóakat. Valószínűleg senki nem akar rosszat, de minden ember más és más, és előfordulhat, hogy az egyik tisztítókúra valakinek beválik, míg másvalakinek súlyos hiánybetegséget okoz.Szóval első a biztonság!
Ha teljesen egészséges vagy, a legegyszerűbb tisztítókúra, ha néhány napig minimálisra csökkented – vagy teljesen elhagyod – étrendedből a cukrot, koffeint, és alkoholt (utóbbi amúgy is aktuális a józan január miatt :)), és még tudatosabban odafigyelsz a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.
Sajnos már-már népbetegség, hogy nem iszunk eleget.
Nyáron a rengeteg friss gyümölcs valamelyest javít a helyzeten, de télen aztán egészen pocsékak vagyunk ebben.Pedig a hidratáltság nemcsak a belsőnknek tesz jót, hanem a bőrünknek és a hajunknak is.
A fűtés miatti fülledt, száraz benti levegő, és az utcai hideg, csípős szél az évszakhoz tartozik–saját tapasztalatom szerint csak testápolóval és hidratáló hajpakolással nem lehet felvenni velük a harcot. Így aztán maradnak a különböző teák és ásványvizek. Én jóban vagyok a csapvízzel is–azt töltök a flamingós kulacsomba is, amelyet mindenhová magammal hurcolok. Mivel nem fér bele a táskámba, mindig előttem van az asztalon, és emlékeztet rá, hogy rendszeresen igyak belőle, ráadásul a vízszintből pontosan tudom, hogy hol állok a napi kvótámhoz képest.
Ha nem lelkesedsz a sima csapvízért, Csorba Anita mutat egy trükköt, hogy hogyan tudod felturbózni néhány zöldség vagy gyümölcsdarabbal, és néhány pikáns fűszernövénnyel.
Így nemcsak az íze lesz még frissítőbb, de olyan gusztán is fog kinézni, hogy folyton a kulacsodért nyúlsz majd.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.