5 gyógynövény a vas természetes pótlására

vashiány
PUBLIKÁLÁS: 2019. január 26. 15:12
Szervezetünk nem tud vasat előállítani, külső bevitelre szorul,melyet a táplálékból fedezünk. A vas a vérképzésben, az oxigén szállításában, az izomműködésben, az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet.

Szervezetünk nem tud vasat előállítani, külső bevitelre szorul,melyet a táplálékból fedezünk. A vas a vérképzésben, az oxigén szállításában, az izomműködésben, az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet.

A vashiány jellegzetes tüneteia sápadtság, a repedezett bőr és ajkak, fáradtság, kimerültség érzete, fázékonyság, hajhullás, fejfájás, alacsony vérnyomás, égető érzés a nyelven.

Ha nincs elegendő vas a szervezetünkben, annak az egyik oka azegyoldalú táplálkozáslehet. Gátolja a vas felszívódását a fekete és a zöld tea, a kávé, magas magnéziumtartalmuk miatt a teljes kiőrlésű gabonafélék, bizonyos gyógyszerek (például savcsökkentők, zsírcsökkentők).

Jelentős mennyiségű vérveszteség (műtétek vagy erős menstruáció) esetén is felléphet vashiány. Súlyos vashiány akár vérszegénységhez is vezethet, amelyet már csak komoly beavatkozással lehet gyógyítani. A bélflóra egyensúlyának felbomlása is lehet az ok, ez felléphetantibiotikumokvagy más gyógyszerek szedése után,stresszhatására, vagy esetleg egy kiadósfogyókúraután.Versenysportot űzőknek,vegetáriánusoknakésvegán étrendetkövetőknek tanácsos időnként ellenőriztetni a vas jelenlétét a vérben. Terhességalatt éskisgyermekkorbanfokozott a szervezet vas iránti igénye, ilyenkor még jobban kell figyelni a helyes táplálkozásra. A legtöbb vasat tartalmazó ételeka máj, a vörös húsok, a lencse, a szezámmag, a pisztácia, a búzakorpa, a tökmag és a tojássárgája. A vas felszívódását segíti a C-vitamin, lassítja vagy gátolja a magnézium és a kalcium.

A táplálékon kívül gyógynövények fogyasztásával is vihetünk vasat a szervezetbe. A következő 5 gyógynövényt ajánljuk leginkább természetes vaspótlásra.

Csalán

Komoly vastartalommal bíró gyógynövényünk acsalán, melynekvérképző hatásavan, ésfáradékonyság ellenis hatásos. Érdemes rendszeresen fogyasztani, akár megelőzésként is, heti max. 2-3 alkalommal. A levél hatóanyagai a vason felül a hisztamin, a különféle vitaminok (A-, B-, C-, K-, U-, P-vitamin), a szerves savak, a flavonoid, a kalcium, a kálium. Kovasav- és szeléntartalma is kiemelkedő. Megtalálható benne a béta-karotin is, mely antioxidáns hatása mellett immunserkentő is.

Csipkebogyó

A C-vitaminsegíti a vas felszívódását, beépülését, ezért a magas C-vitamin-tartalmúcsipkebogyóteátis érdemes akár napi rendszerességgel fogyasztani. 5-6 órás hideg áztatással készítsük, mert forralás közben lebomlik a C-vitamin. A csipkebogyó a vas és a C-vitamin mellettA-, B1-, B2-, P-, és K-vitamint éskarotinoidokat, valamint pektint és szerves savakat is tartalmaz.

Erdei málnalevél

A kellemes ízű, frissítő hatásúerdei málnalevélteanagyszerű vasforrásunklehet. Emellett cserzőanyagot, flavonoidokat, tannint, polipeptideket, A-, B-, C-, D- és E-vitaminokat, kalciumot, foszfort és magnéziumot is tartalmaz. Folyamatosan, megszakítás nélkül fogyaszthatjuk napi 1-2 csészével, és akár már gyermekeknek is adhatjuk 6 éves kor fölött.

Erdei szederlevél

Azerdei szederlevélteavastartalmánál fogvasegítia vérképzést,és vértisztító hatású.Talán az idősebbek még emlékeznek rá, hogy Planta tea néven a 60-as évekig volt forgalomban egy, a fekete teát helyettesítő készítmény, mely szederlevélből készült. Napi egy-két csészével korlátlan ideig iható. Az erdei szederlevélben nem csak vas van, de cserzőanyagok, tannin, flavonoidok, galluszsav, illóolaj, C-vitamin és szerves savak is gazdagítják.

Fekete ribizlilevél

A fekete ribizli leveléből készült tea jelentős kalcium- és vastartalmánál fogva szintén nagy segítség lehet a vérképzésben.A hajszálerek vérkeringését javítja, az érgyulladásokat csökkenti.Ez a növény nagyon gazdag C-vitaminban, ezenkívül sok karotint, B1-, B2- és E-vitamint is tartalmaz. Teájavese- és hólyagbántalmak, magas vérnyomás, valamint reumás ízületi panaszokesetén is alkalmazható, emellettvizelethajtó és izzasztó hatásúis. A friss termésből szörpöt is készítenek, melynek szintén magas a C-vitamin-tartalma.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.