Miután felvágtuk és kitisztítottuk a sütés előtt a tököt, tartsuk meg a tökmagokat. Amellett, hogy ízletes, ez az egyszerű harapnivaló hihetetlen mennyiségű tápanyagot tartalmaz.
Atökmaggazdag magnéziumban, foszforban és mangánban. Tartalmaz még fehérjét, vasat, rezet és cinket, mely a prosztata egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet. A tökmagnakgyulladásgátló hatásais ismert, kiváltképpen az ízületi gyulladások esetében. A tökmagban található fitoszterol csökkenti a koleszterin szintet.
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.
1.Amíg még nedves asütőtökhúsa, mossuk ki a magokat belőle. Ha másnapra hagyjuk, a megszáradt húst nehéz lesz eltávolítani a magokról. Mossuk egy szűrőben, amíg teljesen meg nem tisztulnak.
2.Hagyjuk, hogy asütőtök magoka levegőn megszáradjanak, néha kicsit keverjük meg, hogy ne ragadjanak össze. Egy sütőpapírt olajazzunk meg, vagy fújjuk be egy főző spray-jel, és egy rétegbe terítsük el a magokat.
3.Vannak, akik ebben a fázisban megsózzák, mások csak sütés után. Mindenki saját maga eldöntheti, melyik jobb. Hogy többféle ízt kapjunk, a sütőpapírt bekenhetjük kevés növényi olajjal vagy pirított szezám olajjal (csak kevés szezám olajat használjunk).Sütőtökfűszerrel is ízesíthetjük, az olajazott sütőpapírra frissen vagdalt fokhagymát is tehetünk. Ne használjunk túl sok ízesítőt, az a célunk, hogy a tökmag ízét erősítsük, és nem az, hogy elnyomjuk.
Aki mégis kipróbálna ízesített, fűszeres-édes-sós ropogtatnivalót, annak az alábbi keveréket ajánljuk:
3 evőkanál cukorhoz keverjünk 1/4 teáskanálnyi köményt, fahéjat, gyömbért, cayenne borsot. A tökmagot sózva süssük meg, majd az előzőleg megpirított fűszeres cukorhoz keverjük hozzá.
4.Atökmagokat15 percig sütjük, majd megkavarjuk, hogy mindkét oldala megpiruljon és további 10 percet pirítjuk. Miután letelt az idő, kóstoljunk meg néhány magot, és döntsük el, hogy van-e szükség további sütésre. Vigyázzunk a forró magokkal, mert megégethetnek.
Atökmagönmagában is kiváló harapnivaló, de más ételekkel is használhatjuk, zöld salátával, gabonával és hirtelensült zöldségekkel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.