Szív- és érrendszer: mégis előnyös a tej?

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2018. november 05. 15:04
Napi három tejtermék ajánlott az egészség érdekében

Napi három tejtermék ajánlott az egészség érdekében

Ha bármikor is felmerült bennünk, vajon mennyire egészséges a tej, íme a válasz: egy megfigyeléses tanulmány szerint a teljes tejtermékek, valamint a szív- és érrendszer egészsége között meglehetősen előnyös az összefüggés.

Megváltoztathatja az eddigi ajánlásokat egy új kutatás eredménye. Mostanáig a felnőtteknek napi három, alacsony zsírtartalmú tejterméket ajánlottak a szakemberek – konkrétan az Amerikai Szív Szövetség és az USA mezőgazdasági minisztériuma. A tejtermékekben ugyanis nagy mennyiségben található telített zsírsav, mely növeli az LDL („rossz”) koleszterinszintet, s ez veszélyt jelenthet a szív- és érrendszerre nézve.

Egy új kutatás azonban most felülírhatja ezt. A nagyszabású, megfigyeléses tanulmány ugyanis, mely több mint 130 ezer felnőttel készült 21 ország bevonásával, kiderítette: a teljes tejtermékeknek pozitív hatásuk van a szív- és érrendszerre, s csökkenti a szívbetegségek, valamint az elhalálozás kockázatát.

A tanulmányhoz a kutatók 136.384 embernek küldtek ki kérdőívet a nyomonkövetési időszakban, vagyis 9,1 év alatt. Az alanyokat étkezési szokásaikról kérdezték, 35 és 70 éves kor között. Tejtermékekből elsősorban tejet, sajtot és joghurtot fogyasztottak. A tanulmány esetében egy adag tej vagy joghurt 244 grammot jelentett, a sajtnál 15 grammot.

A kutatócsapat az önkénteseket négy csoportba tette, fogyasztásaik alapján. Az egyikben egyáltalán nem ettek tejterméket, a másikban csak egy adagot naponta, a harmadikban 1-2 adag tejtermék fogyott egy nap alatt, míg a negyedikben több mint 2 adag.

Miután a tanulmány véget ért, kiderült, hogy a legtöbb tejterméket fogyasztó csoportban nem nőtt meg a bármilyen okból történő elhalálozás kockázata, sőt kevésbé volt jellemző, hogy szív- és érrendszeri betegség miatt elhunytak volna, stroke vagy súlyos szívbetegség alakult volna ki náluk.

A kutatók arra is rájöttek, hogy azoknál, akik teljes zsírtartalmú tejterméket ettek, még alacsonyabb is volt a kardiovaszkuláris betegségek esélye.

„Felfedezéseink azt támasztják alá, hogy a tejtermékek fogyasztása előnyös a szív- és érrendszeri betegségek elkerülése, valamint a halál kockázatának csökkentése érdekében – különösen az alacsony- és közepes jövedelmű országokban, ahol a tejtermékek fogyasztása jóval kisebb mértékű, mint Észak-Amerikában és Európában” – összegezte megállapításaikat dr. Mahshid Dehghan, a tanulmány vezető szerzője.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.