Érik a cékla! - pár finom recept

cékla elkészítése
PUBLIKÁLÁS: 2018. július 14. 14:01
Megérett a kertben a cékla, ne halogassuk az időt, lássunk neki mihamarabb, most a legegészségesebb! Ötleteket adunk az elkészítéséhez.

Megérett a kertben a cékla, ne halogassuk az időt, lássunk neki mihamarabb, most a legegészségesebb! Ötleteket adunk az elkészítéséhez.

Finomságok céklából

Igaz, hogy a céklának van vastartalma, de az nem magasabb más növényekénél, viszont a cékla az a zöldség amelyből az emberi szervezet a legjobban fel tudja hasznosítani a vasat. Gazdag rostokban és zsírszegény, nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így a diétázók is bátran fogyaszthatják.

Európában már évek óta használják a céklát, mint étrendkiegészítőt a daganatos betegségek kezelésében. Feltételezések szerint a cékla festékanyaga anti-karcinogén, és 400%-kal növeli a vér oxigénellátását. Ennek bizonyítására további kutatások szükségesek.

A cékla levele is bőségesen tartalmaz béta-karotint és egyéb karotinoidokat, melyek egészségvédő hatása jól ismert. A karotinoidok növényi pigmentek, melyek erős antioxidáns természetes vegyületek és kb. 600 különböző típusuk ismert. A gyümölcsökben és a zöldségekben előforduló sárga, narancssárga valamint vörös pigmentek a karotinoidok jelenlétére utalnak.

A cékla változatosan felhasználható

A cékla levele még sok folsavat, vasat, káliumot és egy kevés C-vitamint is tartalmaz. A céklagyökér- és levél nagy népszerűségnek örvend a nők és a terhesek körében. Fogyasszuk a leveleket és a céklátfőzve vagy párolva, ízesítsük hagymával és fokhagymával, grillezve rozmaringgal, reszelve egészítsük ki a salátatálat vele. Apróra vágva keverjük össze burgonyapürével vagy pirítsuk meg.

Nyersen ér a legtöbbet

A cékla nyersen a legegészségesebb. Csak hámozzuk meg és máris használható. Friss ízt ad asalátáknak, a szendvicseknek (próbáljuk meg sajttal), vagy lehet más zöldségfélék kísérője is. Gyümölcs-zöldség turmixba is rejthetünk egy-egy céklagumót, sőt sütemények tésztáját is gazdagíthatja.

Próbáljuk ki a következő céklás ötleteket!

  • keverjük más zöldségekhez a reszelt céklát
  • keverjük össze a reszelt céklát málnaecettel vagyreszelt narancshéjjal és narancslével, köretként megállja a helyét
  • a reszelt cékla remekül ízesíti a hamburgert
cekla1

TIPP: CÉKLÁS BROWNIE

Főtt cékla

Ha céklát vásárolunk, akkor azon általában a levelek és a szár is rajta vannak. Amikor a céklátmegfőzzük, ne vágjuk le teljesen a szárát, mert így nem veszíti el értékes festék- és tápanyagait.

A céklát megpárolhatjuk, de meg is főzhetjük. Tegyük meleg vízbe a gumókat, majd a forrástól számítva 20-50 percig főzzük, nagyságtól függően. Egy kis nyárs vagy villa segítségével győződjünk meg arról, hogy elég puha-e, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük le víz segítségével, mert így könnyebb lesz eltávolítani a héját.

céklás süti2

A főtt céklát fogyaszthatjuk:

  • melegen, zöldséges ételek kísérőjeként, vagy
  • hagyjuk kihűlni és felszeletelve ízesítheti otthon készült hamburgerünket

Vágjuk kockára a megfőtt céklát, a párolt burgonyát, a tököt és kevergetve pirítsuk meg. Adjunk hozzá egy kevés fokhagymát és kockára vágott hagymát. Az így kapott finom főzeléket fogyaszthatjuk önmagában, de húsételek mellé is kiváló.

Próbáljuk ki a következő céklával készült receptet!

ceklas_leves

Céklaleves

Hozzávalók:

  • 4 darab közepes nagyságú cékla, meghámozva és megreszelve
  • 1 csészényi apróra vágott vöröskáposzta
  • 1 darab közepes nagyságú apróra vágott vöröshagyma
  • 1 alma, meghámozva, magháza eltávolítva, szeleteljük fel
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • ½ csésze fehérbor
  • 4 csésze csirkehúsleves
  • 1 szál apróra vágott snidling
  • 200 g joghurt (natúr, alacsony zsírtartalmú)

Céklaleves elkészítése

Egy nagyobb serpenyőben melegítsük meg az olajat. Dobjuk rá a hagymát, és pirítsuk kis lángon 4-5 percig, időnként keverjük meg. Adjuk hozzá a céklát, az almát, a káposztát, a csirkehúslevest és a paradicsompürét, fedjük le, és 10 percig pároljuk. Öntsük hozzá a bort is. Forrón is felszolgálhatjuk, ha pedig hidegen kívánjuk enni, akkor hűtsük le; legalább két órán át tartsuk hűtőszekrényben. Négy leveses csésze aljára tegyünk a joghurtból (vagy az alacsony zsírtartalmú tejfölből), mérjük rá a levest, egy villával keverjük meg, és díszítsük snidlinggel vagy petrezselyemmel.

Tápanyag/adag

  • Fehérje 8 g
  • Zsír 3 g
  • Szénhidrát 23 g
  • Diétás élelmi rost 6 g
  • Energia 740 kJ/175 kalória
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.