A hódítók királya: csokoládé és karamella!

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2018. június 15. 15:00
Egy igazán különleges, ellenállhatatlan csokoládés édesség receptre vágyunk? Ne keressünk tovább! A karamellás csokoládé igazi telitalálat!

Egy igazán különleges, ellenállhatatlan csokoládés édesség receptre vágyunk? Ne keressünk tovább! A karamellás csokoládé igazi telitalálat!

Karamellás csokoládé torta recept

Vendégek érkeznek hozzánk, vagy csak egy tökéletes, csalogató, csokis édesség receptre van szükségünk, hogy meglepjük családtagjainkat? Kevés olyan hívogató látvány van, mint a karamellás csokoládé desszert - aprócska, kör alakú, cakkozott szélű, ízléses külsejű tortácska, melynek az íze is utánozhatatlan: gazdag és vajas, szinte letehetetlen...De hogyan is készül?

Hozzávalók (6 adagra):

A kosárkához: 1 és fél csészényi liszt, ¼ pohár plusz 1 evőkanál nem édesített (lehetőleg holland)kakaópor, ¼ teáskanál só, 10 evőkanál nem sózott vaj (lágy és kocka alakú), ½ csészényi plusz 2 evőkanálnyi porcukor, 2 tojás sárgája, szoba hőmérsékletű, ½ teáskanál tiszta vanília kivonat.

Akaramellhez: 1 és 1/2 csészényi cukor, 2 evőkanál light kukoricaszirup, ¼ teáskanál só, 6 evőkanál víz, 6 evőkanál nem sózott vaj, 6 evőkanál tejszín, 1 evőkanál tejföl, 1 teáskanál tiszta vanília kivonat.

csokis karamell torta

A borításhoz: ½ pohár tejszín, 113 gramm csokoládé, alaposan összevagdosva, és (tetszés szerint) díszítéshez való dekoráció a tortácskák tetejére.

A karamellás csokoládé elkészítéséhez először a kosárkát csináljuk meg, amelybe a töltelék kerül. Keverjük össze egy közepes méretű tálban a lisztet, kakaóport, a sót, majd tegyük félre. Használjunk botmixert lapát csatlakozással, illetve elektromos kézi mixert: alaposan dolgozzuk össze a vajat és a cukrot, amíg könnyű és puha nem lesz. Adjuk a vaníliaés a tojássárgája keverékéhez, majd adagoljuk hozzájuk a többi száraz hozzávalót is.

Osszuk a tésztát hat egyenlő részre. Nyomkodjuk őket a kis tortácska-készítő formákba, amelyekből aztán könnyedén kivehetjük majd őket. Tegyük a hűtőbe őket és 30 percig hűtsük. Melegítsük elő a sütőt, 350 fokra, és helyezzük be a tortácskákat. Az előmelegített sütőben 13-15 percen át süssük, majd vegyük ki őket és tegyük egy tálcára - hagyjuk őket hűlni.

Készítsük el a karamellt: egy közepes méretű serpenyőben közepes lángon keverjük össze (lehet habverővel is) a cukrot, a kukoricaszirupot, a sót, a 6 evőkanál vizet és hagyjuk felforrni. Főzzük kevergetés nélkül, amíg a belerakott hőmérő nem éri el a 340 fokot. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és az egyveleget keverjük a vaj, tejszín, tejföl és vanília keverékébe (a keverék buborékokat fog képezni). Keverjük simára. Öntsük a karamellt a kihűtött tortácska kosarakba, és hagyjuk kissé kihűlni. Majd tegyük őket a hűtőbe 3-4 óra hosszára, hogy megkeményedjenek.

Végül a tortácska tetejére készítjük el a csokiborítást: közepes méretű serpenyőt használjunk és közepes lángot. Forraljuk fel a tejszínt - a csokoládét tegyük tálba, majd bele a forró krémbe. Hagyjuk „ülni” egy percig, majd kezdjük lassan kevergetni egy gumi kanállal, míg sima nem lesz. Ha kész, kanalazzuk a borítást a tortácskák tetejére, és hűtsük újabb 3-4 órát a hűtőszekrényben. Ha szükséges, egyéb dekorációval is megszórhatjuk. Kész is a karamellás csokoládé! Hidegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.