Spanyol kutatóknak sikerült meghatározniuk az ebéd utáni szunyókálás optimális paramétereit.
Az eddig is ismert volt, hogy aszieszta jót tesz az egészségnek: enyhíti a belső feszültséget, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, regenerálja az emlékezőképességet.
A spanyol "sziesztológusok" szundiszabályzata szerint nem jó, ha fél óránál hosszabb ideig alszik valaki ebéd után, mert mély alvásfázisba kerülve, éjjel nem tud könnyen elaludni. A szieszta - így a spanyol szakértők - ne ágyban történjen, mert ott hajlamosabbak vagyunk mélyen elaludni, hanem csak kanapén vagy kényelmes karosszékben.
A mentális egészséget és alvást vizsgáló spanyol tudósok meglátásai egybecsengenek azzal a tanulmánnyal, amelyet nemrégiben az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA készített. Abban 26 perces a szieszta optimális időtartama, és 34 százalékkal javítja a szundítás után a hatékonyságot.
A spanyolok hangsúlyozzák, hogy csakis a rendszeres napi sziesztázás jótékony hatású, az alkalmankéntinak nincs sok egészséghaszna.
Ha viszont elmarad a rendszeresen sziesztázónál egy ebéd utáni szunyókálás, az rosszabb az illető egészségének, mint ha egy étkezést hagyna el - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.