Milyen lenne a farsang fánk nélkül?!

recept
PUBLIKÁLÁS: 2018. január 31. 14:07
Aligha tudnánk elképzelni a farsangot fánk nélkül, annyira jellegzetes étele ennek a mulatságos téli ünnepnek. Mit kell tudnunk erről a finomságról?

Aligha tudnánk elképzelni a farsangot fánk nélkül, annyira jellegzetes étele ennek a mulatságos téli ünnepnek. Mit kell tudnunk erről a finomságról?

Rendes házban farsangi fánk sül ebben a különleges téli időszakban - amikor a telet már búcsúztatjuk, a tavaszt pedig szeretnénk megsürgetni! A legjellegzetesebb sütemény ez, amit farsangkor számos rendezvényen kínálnak és a házaknál is ezzel várják a vendéget.

A farsangi fánk eredetét illetően kétféle történet is él a köztudatban.

Az egyik szerint a fánk eredetileg osztrák csemege - amely nem véletlenül kapta a Krapfen nevet. Története szerint egy Krapfen nevű pékhez, pontosabban özvegyéhez kötődik a fánk feltalálása, akinek, miután elvesztette férjét, nem kis munka zúdult a nyakába. A pékség vevői nem győzték kivárni a sorukat, ezért a felbosszantott asszony egy alkalommal tésztadarabot repített feléjük. Csakhogy az véletlenül a forró olajba esett, és szép formás, sárga sütemény vált belőle. Ekkor derült ki: nem is olyan rossz ez a véletlenből készült édesség - sőt, kifejezetten finom! Így készült hát az első fánk.

A másik történet azonban a francia beignets süteményt tartja az első fánknak. Az 1700-as években, egy karneváli éjszakán ugyanis XVI. Lajos király felesége, Marie Antoinette álruhában elszökött a Tuilleriákban megrendezett farsangi bálról. A többi, egyszerű ember között sétálgatott a tömegben. Éhes lett, és egy mézeskalács árustól vett egy fánkot. Nagyon megtetszett neki ez az ízletes sütemény, ezért elküldte a lovagot, aki kísérte, hogy vegyen belőle egy egész kosárnyit. Később azonban a palotába hívatta a fánkkészítőt, akinek meg kellett osztania receptjét a királyi cukrásszal.

Némi módosítás után a cukrász minden lakoma alkalmával készített fánkot, a jelenlevők nagy örömére. Természetesen a nép is gyorsan megszerette a palotában is közkedvelt süteményt, amely nemcsak finom, de olcsó is volt...

szalagos-fánk

Több típusát élvezhetjük...

Akármelyik fánk édesség is a kedvencünk, nem hiányozhat a farsangi ételek sorából. Minden nemzetnek megvan a saját fánkja, mely rendelkezik egy kis sajátos jellegzetességgel - az alap fánk bő olajban sül, élesztővel készült kelt tészta, amelyet, ha készen van, megtöltenek baracklekvárral és megszórnak porcukorral.

A leggyakrabban a szalagos fánkot sütik - némileg körülményes elkészítése miatt azonban sokan a kissé egyszerűbb változatokat választják. De mi jellemzi a farsangi szalagos fánkot? Aranybarna, gömbölyű, és ahogyan a neve is mutatja, a fánk szélén fehéres szalag fut körbe - ha így sikerül a sütemény, akkor tökéletes! Keveseknek sikerül elsőre úgy elkészíteni, hogy a szalag is meglegyen, de a farsangi fánk ízében se találjunk kivetnivalót. Kell hozzá gyakorlat, no meg kifogástalan alapanyagok. Nem mellékes, milyen az olaj hője és maga a fánk mérete sem mindegy!

Persze vannak más farsangi fánkok is. Igen ismert a farsangi csöröge fánk - egészen más az alakja, mint a szalagosnak, inkább hosszúkás és lapos. A kinyújtott tésztából rombusz formákat vágunk, és a közepét is bevágjuk, majd olajba tesszük.

Népszerű a forgácsfánk is: a lágy tésztát deltoid alakban kivágjuk, és szintén egy kisebb vágás kerül a tészta közepébe. Majd olajban a tészta mindkét oldalát pirosra kell sütni.

A rózsafánk hasonlóan készül, de a könnyen nyújtható tésztát fánkszaggatóval kell kivágni, majd a szélét bevagdosni. Három vagy négy lap kerül egymásra, a közepét ujjunkkal összenyomjuk.

Utóbbi fánkoknak - különösen a csörögének - is van számos változata, ezért akinek van kedve hozzá, nyugodtan szabadon engedheti a fantáziáját. Bármelyik fánkot választjuk is, mindenki örülni fog ennek a csábító farsangi édességnek, amely nélkül nem is farsang a farsang.

Farsangolásra fel!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.