Hallal a kilók ellen

hal
PUBLIKÁLÁS: 2018. január 12. 14:30
Az egészséges, tudatos táplálkozásra sosem késő áttérni!Íme, néhány tanács, amelyek betartásával nem csak külsőnkkel, de belsőnkkel is jót tehetünk az újévben.

Az egészséges, tudatos táplálkozásra sosem késő áttérni!Íme, néhány tanács, amelyek betartásával nem csak külsőnkkel, de belsőnkkel is jót tehetünk az újévben.

Hazánk természetes vizei - táplálkozástudományi szempontból - igazi kincseket rejtenek. Az édesvízi halak, hasonlóan tengeri rokonaikhoz, szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul könnyen emészthetőek és nagyon finomak, így a fogyni vágyóknak is ideális választás lehet, ha étkezéseiket halak fogyasztásával teszik kompletté.

Varga Anita, az OÉTI dietetikusa, szakértője szerint a halak fogyasztásának pozitív hatásai a többi egészséges táplálkozási alapelv betartása mellett érvényesül a leginkább. „Elengedhetetlen a változatos és rendszeres táplálkozás: fogyasszunk naponta többször friss zöldséget, gyümölcsöt, csökkentsük a zsírbevitelt és a sózást, kerüljük a cukrozott ételeket és italokat, és ha lehet, válasszunk teljes kiőrlésű gabonaféléket - javasolja a szakember, aki a rendszeres testmozgás mindennapokba iktatását is rendkívül fontosnak tartja.

hallal_a_kilok_ellen

A dietetikus azt is hozzátette, hogy fogyni legeredményesebben a fenti alapelvek betartásán túl, az energiamérleg figyelembevételével lehet. „Aki több kalóriát fogyaszt el rendszeresen, mint amennyit a szervezete elhasznál, nem hogy fogyni nem tud, de előbb-utóbb testsúlygyarapodással kell szembesülnie. Ezért aki tudatosan csökkentené a napi összes kalóriabevitelt, annak a halak tekintetében is főleg a soványabb, szárazabb húsúak fogyasztása javasolt - elkerülve a bő zsiradékban történő sütést -, mint például a busa, amur, süllő, csuka, fogas, kecsege, hekk, tőkehal. Ezek remekül kiegészíthetők a hagyományos köreteken túl barna rizs, hajdina, bulgur, köles, kuszkusz és zöldségkörettel egyaránt.”

A külsőnkre gyakorolt pozitív hatásai mellett Varga Anita az uszonyosok kedvező zsírsavösszetételét is kiemelte. Ez jelentős szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, diétás kezelésében, így nem csak a fogyni vágyóknak, de az érrendszeri betegségekkel küzdőknek is javasolt heti legalább 1-2 alkalommal halból készült ízletes fogásokat fogyasztani.

A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Könnyen és gyorsan elkészíthető, finomabbnál finomabb halas fogások és elkészítési praktikákért látogasson a www.kapjra.hu oldalra.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.