Ha nincs, ötlete mit ajándékozzon karácsonyra szeretteinek, készítsen saját kezűleg illatos potpourrit, amely különböző csomagolással tehető még szebbé.
A száraz technikánál minden hozzávaló előre meg van szárítva, így keverhetünk szárított virágszirmokat, leveleket, fűszereket, vagy gyógynövényeket, amelyet a végén illóolajjal is gazdagíthatunk.
Számtalan variációt készíthetünk így, hiszen pillantok, alatt összeválogathatunk egy nyári virágoskert kollekciót, vagy egy keleties fűszeres variációt, de választhatunk édes vagy savanyú összetevőket is.
Az alapszabály mindig ugyanaz, minden csészényi virághoz, 2-3 evőkanál por alakú fűszert, 2 evőkanál nőszirom gyökérport, és szárított citruskarikát, valamint 2 csepp illóolajat adagoljunk.
A nősziromgyökér por azért fontos minden illatosítóba, mert ez segít megőrizni az illatokat. A keveréket tegyük egy jól zárható edénybe, vagy dobozba, majd hat héten keresztül két-három naponta átkeverve hagyjuk az illatokat összeérni.
A nedves technikával készített potpourri annyiban tér el, hogy itt a friss vagy félig megszáradt szirmokat és leveleket használunk fel.
Ebben az esetben egy tálat vagy dobozt hintsünk be egy réteg sóval, majd erre fektessük rá a nedves hozzávalókat. Ha több réteg virágszirmot szeretnénk egymásra rétegezni, minden réteg közé szórjunk egy adag sót, amely kiszívja a nedvességet a növényi részekből.
A nedves technikát inkább nyáron érdemes alkalmazni, amikor a kertünk tele van illatos friss virágokkal, és fűszernövényekkel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.