Ütött az igazság órája: már az is termeszthet zöldséget, akinek nincs kertje. Nézzük, hogyan csíráztass otthon magvakat!
Könnyen túljárhatunk a zöldség-importőrök eszén, ha a tettek mezejére lépünk és a zöldségeket csírával pótoljuk.
Párszáz Ft-ért hozzá lehet jutni egy doboznyi csírához, de ha valaki kedvet érez a saját növényke neveléséhez, nyugodtan vágjon bele, bemutatom, hogy én hogyan csinálom.
A terv már régebben körvonalazódott a fejemben: 2 éve vettem egy csíráztató tálat, idén télen pedig neki is álltam a kísérletezésnek. Már most elmondhatom, hogy nem érdemes sokáig várni a csíratermesztéssel, mivel igazán eredményes és szórakoztató elfoglaltság, veszteni valónk pedig nincs.
A csíratál nem különösebben bonyolult szerkezet. Két részből áll: egy kerámia aljból - amelyet teljesen meg kell tölteni vízzel - és egy hasonló, de lukacsos emeleti részből - ezen fognak pihenni a magok. Aki ipari léptékben kíván csíráztatni, annak inkább a többemeletes, műanyag csíráztató tornyokat ajánlom figyelmébe.
Milyen magok alkalmasak?
Szerezzünk be étkezésre alkalmas magokat, a legjobbak erre a biobúza, lucerna, retek, zsázsa magjai. A biztonság kedvéért mossuk meg őket alaposan - hiába bio, mégiscsak ezeket fogjuk rágcsálni. A gyorsabb és egyöntetűbb csírázás kedvéért áztassuk be a magokat, amíg azok meg nem duzzadnak (gabonáknál 12 óra, apróbb magoknál 5-6 óra), majd ezután kezdődhet a csíráztatás.
A csíragyár felépítése
Ez a legegyszerűbb része a munkának: a beáztatott magokat helyezzük el a lukacsos tálra, az alulra kerülő tálkát pedig töltsük színültig vízzel. A munka részével végeztünk is, a csíra el van vetve, minden megy magától. A magvak ilyenkor épp érintkeznek az alsó tál víztükrével. Ha sötétbe helyezzük a tálat, a csíra világoszöld marad és több B2-vitamin termelődik benne, míg ha fényen neveljük, abba belezöldül és feltöltődik C-vitaminnal. Meleg helyiségben gyorsabban, hűvösben lassabban kezdenek kicsírázni a magok.
A gabonaféléknek elég a 18°C is, míg a déli növények már csírakorukban is a melegebbet (22°C) kedvelik. Kedvező hőmérsékleten 5-6 nap múlva betakaríthatjuk az első csíratermést.
Először búzával próbálkoztam, mivel csupa jót olvastam róla: a búzacsíra nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és antioxidánsokat. Kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat, jó hatással van a hormonok működésére. Erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást és gátolja a rákos sejtek életben maradását. Mindezt persze állítólag teszi, de hát ki tudja?
Jóból is megárt a sok
Nem árt azonban mértékletesen fogyasztanunk a csíranövénykékből. Amagoncokaktív anyagai ugyanis - a sok jó mellett, főleg érzékeny gyomrúaknak - kellemetlenséget is okozhatnak, ezért napi 2-3 evőkanálnál több csírát ne fogyasszunk. Hűtőben akár 1-2 hétig is tárolható, viszont, ha megbüdösödik, vagy bepenészedik, ne sajnáljuk kidobni, néhány nap alatt újabb adag nevelhető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.