2050-re csupán édes emlékké válhat a csokoládé, az avokádó, banán?

csokoládé
PUBLIKÁLÁS: 2017. április 24. 15:02
Legkedveltebb ételeink közül néhány igazán nagy veszélyben van, és minden szándékunk ellenére könnyen lehet, hogy csak édes emlék marad például az avokádó vagy a banán. Az éghajlatváltozás miatt a vadon termő kávé is kipusztulhat legkésőbb 2080-ig - írja a korkep.sk.

Legkedveltebb ételeink közül néhány igazán nagy veszélyben van, és minden szándékunk ellenére könnyen lehet, hogy csak édes emlék marad például az avokádó vagy a banán. Az éghajlatváltozás miatt a vadon termő kávé is kipusztulhat legkésőbb 2080-ig - írja a korkep.sk.

Avokádó

Azavokádó egyre inkább veszélyeztetetté válik. Ennek a növény vízigénye az oka.Egy 20 dekás gyümölcs előállításához körülbelül 25 liter vízre van szükség, azaz egy kiló gyümölcs megtermeléséhez mintegy 125 liter víz kell. Ez ugyan más vízigényes növényekhez képest nem sok, de az egyre dráguló víz miatt ára lassanként kiszoríthatja a tömegáruk piacáról.

Csicseriborsó

Ha a víz miatt az avokádó veszélyben van, akkor acsicseriborsónak már fel is lehet adni az utolsó kenet, hiszen óriási a vízigénye:több mint 10 köbméter egy kiló terményhez.A világszerte megjelent aszályok miatt a csicseriborsótermelés máris 40 százalékkal csökkent a termelés csúcséveihez képest.

Kávé

Az éghajlatváltozás akávét sem kíméli, ésa vadon élő kávébab várhatóan 2080-ig kipusztul a hőmérséklet emelkedése miatt. A környezeti feltételekre különösen érzékeny arabica kávécserjék lehetnek elsősorban bajban. Érthető, hogy a klímaváltozás az ültetvényeket sem hagyja érintetlenül, a termék pedig, amely jelenleg az olaj után a világkereskedelem második legfontosabb tétele (jelenleg minden nap mintegy 2,25 milliárd csésze kávéital fogy a világon), egyszerűen elérhetetlenné válik.

kávébab

Banán

A banántermesztés azzal a problémával szembesült, hogy a forgalom nagy részét adóCavendish banánivarosan nem szaporítható, és genetikai diverzitása annyira lecsökkent, hogy nem képes megvédeni magát a kórokozóktól.A Tajvanról terjedésnek indult TR4 fusarium gomba betegség a növény erezetét támadja meg,a banán pedig nem tudja megfelelően felvenni a vizet és a tápanyagokat a talajból, ami a pusztulásához vezet. Abetegség gyorsan terjed az egész világon, megállítása pedig csak akkor sikerülhet, ha a gombának ellenálló variánsokat tudnak kifejleszteni.

Hal

Minden halfaj gyorsabban fogy, mint ahogy szaporodni tud, amitarthatatlan megterhelést jelent a csökkenő halállománynak. Ha a jelenlegi tendenciák fennmaradnak, akkor 2050-re nem marad kifogható hal. Azaz a jelenlegihalászati gyakorlat kipusztítja a vizek élővilágának igen jelentős részét.

foldimogyoro

Földimogyoró

Aföldimogyoró termelése stabil környezetet kíván, de a klímaváltozás kiszámíthatatlan. Az aszályok miatt és az emelkedő csúcshőmérséklet következtében2030-ra lehet, hogy nem lesz miből mogyoróvajat előállítani.

Juharszirup

Ahhoz, hogy juharszirupot lehessen termelni szükség van éjszakai fagyokra és nappali felmelegedésre. De az éghajlatváltozás a hőmérsékletet globálisan kiszámíthatatlanná teszi, és az aszályok is hozzájárulnak a sziruptermelés visszaeséséhez.

Méz

A méhpopuláció folyamatos csökkenésének megfelelően améztermelés is folyamatosan zuhan. A méhkolóniák száma az amerikai kontinensentöbb mint 40 százalékkal csökkent az utóbbi évtizedben, de Európa több országában is felütötte fejét az “elnéptelenedési vagy kolónia-összeomlásiszindróma”. Mivel a méhek igen fontos részét képezik az ökoszisztémának, esetleges eltűnésük sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint hogy elérhetetlenné válik egy édes csemege.

Csokoládé

Acsokoládé is a folyamatos szárazság és a hőmérséklet-emelkedés áldozata lesz. A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve a kakaónövények kipusztulása miatt 2050-re a csokoládé teljesen eltűnhet. A folyamat a magas kakaótartalmú, azazlegjobb minőségű csokoládékkal kezdődik majd, és a jelenlegi változásokat látva nem is fog megállni.

Pörkölt kakóbab a tabascoi La Chonita Haciendán, Mexikóban (Fotó: Wikipedia)Pörkölt kakóbab a tabascoi La Chonita Haciendán, Mexikóban (Fotó: Wikipedia)

Durumbúza

Az aszály és a magas hőmérséklet negatívan befolyásolják az olasz tészták alapját adódurumbúza növekedését. Az előrejelzések szerinta termelés visszaesése 2020 körül kezdődik majd, és egy emberöltőn belül ez a gabonafajta teljesen eltűnik majd.

Bor

A globális felmelegedés a szőlőtőkékre is lecsap.Az aszályok miatt a növények nem jutnak elegendő nedvességhez, hogy megnövesszék és megérleljék bogyóikat, azaznem lesz miből bort készíteni.

Citrusok

A citrusokat is érinti az aszály, de még nagyobb veszélyt jelent a számukraegy viszonylag új betegség, amely ellen nincs mit tenni, ha már megfertőződött vele egy növény. A járvány nevehuanglongbing (HLB), avagy sárgasárkány-kór, amely narancs és citromfák millióit tette tönkre szerte a világon. A bakteriális kórt az ázsiai citruslevélbolha terjeszti, amely ellen génmódosított növényekkel, és a kártevő biológiai ellenségének számító apró darazsakkal próbálnak védekezni. Ha nem sikerül, akkor a citrusoknak is búcsút inthetünk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.