Szüreti praktikák - cékla, sárgarépa

kert
PUBLIKÁLÁS: 2016. szeptember 29. 14:03
Elérhetjük, hogy a zöldségekben a nitrátfeldolgozás felgyorsuljon és kifogástalan zöldségeket spájzolhassunk a télre.
Ősszel kell elvégeznünk több tárolásra szánt gyökérzöldség betakarítását. Ezek közé tartozik a cékla és a sárgarépa is. A hűvösebb idő és a fényszegény hónapok alatt a gyökérzöldségekben az ideális mennyiségnél jobban megnőhet a nitráttartalom.

Néhány apró fogással kifogástalan lesz a szüret

Elérhetjük, hogy a zöldségekben a nitrátfeldolgozás felgyorsuljon és kifogástalan zöldségeket spájzolhassunk a télre.

cekla

Hogyan csökkenthetjük a zöldségek nitrát tartalmát?

  • A betakarítás előtt két héttel már ne trágyázzuk az állományt
  • A műtrágyák alkalomszerű, nagymennyiségű felhasználása helyett a talajéletet hosszabb távon is kedvezően alakító szerves trágyázást illetve a zöldtrágyázást helyezzük előtérbe
  • Közvetlenül a szüret előtt öntözzük meg bőségesen az állományt, hogy felgyorsuljon a tápanyagkészlet felhasználása
  • Előnyös, ha szedés előtt néhány nappal napsütéses az idő, mivel a napfény hatására is gyorsul a nitrogénfeldolgozás
A termesztett zöldségek és gyümölcsök nitrát tartalma függ a termesztett növény fajtájától, a termesztési módszertől, a felhasznált műtrágyától, az évszaktól, valamint a fénytől. A nitráttartalom alapján 3 csoportot különböztetünk meg:
  1. A leveles zöldségeknek (saláta, cékla, spenót, zeller) van a legnagyobb nitrát tartalma (>1000 mg/kg),
  2. közepes nitrát tartalommal jellemezhető a burgonya, a káposzta, a tavaszi zöldségek, a répa, a zöldbab és a padlizsán (100–1000 mg/kg),
  3. a legalacsonyabb nitráttartalommal rendelkező növények: spárga, hagyma, friss gyümölcsök, paradicsom, zöldpaprika, szójabab-csíra, gomba, ribizli, egres, málna, cseresznye, szamóca (>100mg/kg).

A betakarítás első lépése legyen, hogy ásóval megemeljük a sorok egyik oldalát. Ugyanis ennek következtében a hajszálgyökerek egy része elszakad. Ahhoz, hogy a növény energiaháztartása fennmaradjon, az elszakadt gyökerekben felhalmozódott tartaléktápanyag a levelekbe fog vándorolni. Így pár órával később, amikor már a betakarítást végezzük, a gyökérben jelentősen csökken a nitráttartalom. A szedést követően minél rövidebb időn belül távolítsuk el a lombot, hogy megakadályozzuk a nitrát visszaáramlását a gyökérbe. A levélzet eltávolítását a céklánál körültekintően végezzük, mert könnyen megsérthetjük a gumót, és így sajnos az elveszítheti a nedvességtartalmát.

Miért veszélyes a magas nitrát tartalom?

Sajnos minden év őszi-téli, kora tavaszi időszakában előfordul, hogy súlyos, cianotikus tünetekkel járó nitrát mérgezéssel, életveszélyes állapotban kórházba kerül egy-egy csecsemő.Csecsemőknél a nitrát mérgezést a házi készítésű sárgarépa püré és a főtt cékla, pontosabban az elkészített cékla és sárgarépa lében a hűtéssel sem megakadályozható, 1-2 napos tárolás alatt feldúsuló nitrát jelenléte okozza. A nitrát mérgezés felnőtteknél nagyon ritka. A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők azért veszélyeztetettek, mert szervezetükben még fejletlen a nitrát lebontó enzim, amely csak három éves korra fejlődik ki teljesen.

sargarepak

Mik a nitrát mérgezés tünetei?

A megbetegedést methaemoglobinémiának nevezi a szakirodalom. A mérgezés következtében a nitrát a vérben lévő haemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigén szállító feladatát, ezért oxigénhiány jön létre. A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé (cianotikussá) válik, amit légzési nehézség kísér. Súlyosabb esetben, azonnali orvosi beavatkozás nélkül a kórkép fulladásos halállal végződhet.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.