Szénhidrát nélkül nem lehet tartós a fogyás

energia
PUBLIKÁLÁS: 2016. május 10. 19:02
Sok diéta a szénhidrátokat tartja a karcsú vonalak legfőbb ellenségének, így azok teljes elhagyását javasolja. Az igazság azonban az, hogy a diétához is szükségesek a szénhidrátok, csak nem mindegy, milyeneket fogyasztunk.

Sok diéta a szénhidrátokat tartja a karcsú vonalak legfőbb ellenségének, így azok teljes elhagyását javasolja. Az igazság azonban az, hogy a diétához is szükségesek a szénhidrátok, csak nem mindegy, milyeneket fogyasztunk.

Szénhidrát - nem mindegy miből nyerjük

Egyre több híresség nyilatkozik úgy, hogy csodás fogyását annak köszönheti, hogy teljesen száműzte étrendjéből a szénhidrátokat. Ilyenkor főleg a fehér kenyérre és a finomított cukrokat tartalmazó élelmiszerekre gondolnak, és sokan azt hiszik, képesek teljes mértékben kiszorítani táplálkozásukból a szénhidrátokat. Pedig ez távolról sincs így, hiszen minden, amit megeszünk – kisebb vagy nagyobb mértékben - tartalmaz szénhidrátot. Még a paradicsom is!

Szükségünk van rá

Élettani szempontból a szénhidrátok az energiatermeléshez szükségesek, egy grammnyiból 4,1 kcal, vagyis 17,6 kJ energia szabadul fel. A fel nem használt szénhidrátokat azonban a szervezetünk elraktározza ínségesebb időkre a zsírszövetben. Elhízás akkor következik be, ha túl sok szénhidrátot fogyasztunk, viszont nem mozgunk eleget. A megfelelő anyagcsere egyensúlyhoz egy felnőtt embernek minimálisan 100 grammnyi szénhidrátot kell fogyasztania.

Bajt okoz, ha kizárjuk

Bár elvileg a szénhidrát nélkülözhető, hiszen szervezetünk bizonyos aminosavakból, glicerinből és tejsavból is elő tudja állítani az agy, a vörösvérsejtek és az idegrendszer számára szükséges mennyiségű glükózt, hosszú távon mégsem szabad teljesen megvonni magunktól. Ha ugyanis az étrendünkből tartósan hiányzik a szénhidrát, az idővel felborítja az szervezet só-víz háztartásának egyensúlyát és fokozza a szöveti fehérjék lebontását is. Éppen ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát kerüljön a szervezetünkbe.

gabonapehely

Diétához is jól jön

Két fajtáját különböztetjük meg a szénhidrátoknak. Az egyik az egyszerű szénhidrátok, amelyek egyszerű cukrokká alakulnak az emésztés során, azonnal felszívódnak a vékonybélben és közvetlenül a vérbe jutnak. Ebből raktároz a szervezet, ha túl sokat viszünk be belőle. A másik fajta az úgynevezett összetett szénhidrátok, melyek nehezen vagy egyáltalán nem emészthetőek meg. Ez utóbbiak közé tartoznak a nem emészthető élelmi, más néven diétás rostok, melyekre nem hatnak az emésztő enzimek, ezáltal alig hasznosul belőlük valami. Az élelmi rostoknak két fajtája van, a vízben oldható és az oldhatatlan rostok. A vízben oldható fajtájú rostok a szénhidrát- és zsíranyagcserét fokozzák, míg a nem oldható rostok csökkentik az éhségérzetet és serkentik a bélműködést is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.