Van egy kérdés, amely a fogyókúrázókat és a tudósokat egyaránt foglalkoztatja: miért sóvárgunk gyakrabban az édességek és zsíros ételek, mint egy szép, érett alma után?
A szakemberek szerint a bizonyos ételek utáni vágyakozás több okra is visszavezethető. Ennek egyfelől evolúciós okai vannak, másfelől pszichológia tényezők is befolyásolhatják, harmadszor pedig sokszor csupán arról van szó, hogy a szervezetünknek szüksége van egy bizonyos fajta táplálékra.
Andrew Hill professzor, a Leeds Egyetem Pszichiátriai és Viselkedéstudományi Intézetének vezetője fontosnak tartja leszögezni, hogy az ételek utáni vágyakozás nem azonos az éhség érzetével.
Az éhség ugyanis a test jelzése, hogy energiára és tápanyagra van szüksége, az előbbi azonban ennél sokkal összetettebb dolog. „Aki éhes, az lényegében bármit megenne” - fejtette ki Dr. Leigh Gibson, a Roehampton Egyetem pszichológusa, majd hozzátette: „Aki viszont sóvárog valami után, az egy konkrét ételre vágyik, és ennek az agyban lévő bizonyos kémiai összetevőkhöz van köze, például a dopaminhoz vagy az opioidokhoz.”
Evolúciós szempontból a magas kalóriatartalmú ételek utáni vágyakozás visszavezethető arra az időszakra, amikor mindennek fontos szerepe volt a túlélésben, ha pedig a pszichológia tényezőket vesszük figyelembe, akkor az idegeskedés vagy a boldogtalanság következtében is hasonló ételeket kívánunk. A stresszre adott válaszként testünk kortizolt termel, amelynek elsődleges szerepe a vércukor szintjének emelése. Ezért fordul elő, hogy ha idegesek vagyunk, magas kalóriatartalmú ételekre vágyunk.
Végül meg kell említeni azokat az eseteket is, amikor fontos figyelembe venni a test jelzéseit, és azt, hogy éppen mit kívánunk. Dr. Gibson még 1995-ben végzett el egy kísérletet, amellyel rámutatott ennek fontosságára. A kísérleti alanyok az alacsony proteintartalmú reggeli után magas proteintartalmú ebédet kaptak, másnap pedig mind a reggeli, mind az ebéd kevés proteint tartalmazott. A harmadik napon szabadon választhattak, és - íztől függetlenül - mindenki a magas proteintartalmú étel mellett döntött. Ez bizonyítékul szolgált arra, hogy a szervezetünk automatikusan azt a tápanyagot választja, amelyikben éppen hiányt szenved.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.