Ha tavasz, akkor fejes saláta -recepttel

receptek
PUBLIKÁLÁS: 2016. április 21. 13:01
Ha a piacon megjelent, a magyar háztartások többségében megoldódott a hétvégi ebéd dilemmája: a nem éppen arisztokrata kosztnak számító "Tojásos nokedli, friss, ropogós salátával" című fogás került az étlapra.
A tavasszal megjelenő üde salátanövényt régen a szüzesség szimbólumaként ismerték. Hogyan vált az apró afrikai gyom divatos európai fitneszeledellé?

Miért szeretjük a salátát?

Ha a piacon megjelent, a magyar háztartások többségében megoldódott a hétvégi ebéd dilemmája: a nem éppen arisztokrata kosztnak számító "Tojásos nokedli, friss, ropogós salátával" című fogás került az étlapra.

fejes salata

Mit eszünk a salátán?

A fejes saláta (Lactuca sativa) a fészkesvirágzatúak családjába tartozó zöldségnövény. Karógyökerei mélyen hatolnak a talajba, míg tőlevelei szorosan egymásra borulva egyetlen óriási csúcsrügyet, fejet képeznek. A külső, vastag erű levelei durvább szövetűek, sötétzöldek, míg a belső levelek zsengék, zöldessárgák vagy sárgák, egyes új fajtáknál lehetnek vörösek vagy barnák, fodros szélűek is.

A saláta szüzesség szimbóluma

A fejes saláta őse egy apró levelű, cakkos szélű, keserű ízű észak-afrikai növény volt. Dél-Európába a hódító háborúkkal egy időben jutott el. Már az ókorban jelentős karriert futott be: akkoriban a "szüzesség szimbóluma" és "eunuchok eledele" névvel illetett zöldség a nemi szervekre gyakorolt nyugtató hatásáról volt ismert. Alacsony energiatartalmának (100 grammban 13 kcal) és telítettségérzetet keltő hatásának köszönhetően manapság a fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője.

saláta2

Salátareceptek

Leginkább nyersen, mint saláta-összetevőt használjuk, nyakon öntve ecetes, olívaolajos vagy joghurtos öntettel. Salátánkat zöld fűszernövényekkel (turbolya, tárkony, metélőhagyma, bazsalikom) s egyéb ízesítőkkel (kapribogyó, újhagyma, köménymag, curry, szerecsendió) is megbolondíthatjuk! A fejes salátát persze párolhatjuk is, sőt levest is főzhetünk belőle.

Hogyan válasszunk jó salátát?

A piacon általában mindenféle cicomás csomagolás nélkül, darabra vásárolhatjuk a fejes salátát.Választáskor ellenőrizzük a salátatorzsa alját: minél fehérebb színű, annál frissebb a kiszemelt növény! A saláta színe legyen üde zöld, a levelei ne legyenek fonnyadtak, sárgulók. A külső leveleken lehetnek barnás foltok, sérülések: ha ezek nem túl nagyok és mélyek, akkor nem okoznak gondot. Tapogassuk meg a salátafejet, hogy érezzük, van-e "feje", azaz a közepén sok levél van-e. Frissen vásároljuk, mert csak rövid ideig tárolható; nedves ruhába csavarva néhány napot azért átvészel.

Tojásos nokedli (4 fő részére)

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 1,5 teáskanál só
  • 4-5 liter víz,
  • 1 evőkanál só
  • 5 dkg vaj
  • 6-7 tojás a tetejére

A vizet a sóval feltesszük forrni. A tojásokat felverjük, hozzáöntjük a liszt felét és a többi hozzávalót. Fakanállal jól összedolgozzuk. Ha már egynemű, akkor folyamatos keverés közben hozzáadjuk a maradék lisztet. Addig keverjük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. A nokedlit 2-3 adagban a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor feljött a víz felszínére leszűrjük, és a teflon bevonatú lábasban megolvasztott vajra dobjuk. Ha az összes nokedli a lábasban van, akkor átforrósítjuk és a felvert tojásokat több adagban hozzákeverjük. 2-3 percig forgatjuk csak, majd a tűzről levéve körülbelül 10 percig állni hagyjuk. Kínálhatjuk friss idénysalátával, kovászos uborkával, de bármilyen savanyúsággalis.

Végül elkészítjük a salátához tartozó öntetet. Egy pohárba 2-3 ujjnyi vizet öntünk, melyhez hozzáadunk egy evőkanál 10%-os ecetet, sót, cukrot és egy fél citrom levét, majd 1 evőkanál extra szűz olívaolajat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.