A reménykedők egészségesebbek

Lélekbúvár
PUBLIKÁLÁS: 2016. április 23. 18:21
A boldog emberek nagyobb valószínűséggel vásárolnak cukorkákat, míg a reménykedők inkább a gyümölcsöket részesítik előnyben.

A boldog emberek nagyobb valószínűséggel vásárolnak cukorkákat, míg a reménykedők inkább a gyümölcsöket részesítik előnyben.

A megállapítás a Journal of Consumer Research című lapban olvasható. A jelenség azzal magyarázható, hogy a reménykedő csoport tagjai a jövőbe tekintenek. „Sokan félünk attól, hogy majd bánatunkban kezdünk el enni, de akkor vajon miért van az, hogy leginkább akkor fogyasztunk édességeket, amikor jól érezzük magunkat?” - tették fel a kérdést a kutatók, a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó Karen Page Winterich és a Texasi Egyetem munkatársa, Kelly L. Haws.

Mivel korábbi kutatások már bebizonyították, miért esznek többet a szomorú emberek, a mostani vizsgálat a boldogokra fókuszált. „Azt tapasztaltuk, hogy a pozitív érzések több egészségtelen élelmiszer fogyasztására ösztönzik a vásárlókat.” - mondták el. A jelenség titkát a kutatók abban látják, hogy általában a múltbéli dolgokra való büszkeség és a jelenben lévő boldogság okoznak kifejezetten kellemes érzéseket, míg a reménykedés inkább a jövővel foglalkozik.

boldogsag

Az első kutatás során úgy tapasztalták, hogy az önmagukat reménykedőnek jellemző alanyok kevesebb M&M's cukorkát vásároltak, mint azok, akik boldognak vallották magukat. A második kísérletből az is kiderült, hogy hiába reménykedett valaki, ha inkább a múltban élt, nagyobb eséllyel vásárolt egészségtelen élelmiszereket. A harmadik próba folyamán pedig azt vizsgálták, a vásárlók pozitív érzései inkább a múltra (büszkeség) vagy a jelenre (boldogság) vonatkoznak-e. „Úgy tapasztaltuk, hogy azok, akik csak várták a büszkeséget, egészségesebb ételeket választottak, mint azok, akik már megtapasztalták.”

harmonia

Az utolsó körben a kutatók a jövőre vonatkozó kellemes érzéseket (remény, várható büszkeség) vetették össze a kellemetlenekkel (félelem, várható szégyen). Úgy találták, hogy a pozitív hozzáállás és a jövőcentrikusság kombinációja vezet a legegészségesebb táplálkozáshoz. „Azt tanácsoljuk, hogy ha legközelebb jól érzi magát, ne koncentráljon túlságosan a múltra. Ehelyett foglalkozzon azokkal a jó dolgokkal, amik még Ön előtt állnak! A derékbősége fogja mindezt meghálálni.” - vonták le a következtetést a kutatók.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.