A kalács és a galuska illata – Húsvéti sütemények az asztalon 3.rész

répatorta
PUBLIKÁLÁS: 2016. március 28. 13:00
Húsvét közeledtével szinte már rákészülünk a sonka, a tojás, a torma, sőt, a finom, foszlós fonott kalács illatára! Az ünnepalkalmával általában hagyományos húsvétisüteményekkerülnek az asztalra. Milyen kedvencekből választhatunk a kalács mellett?

Húsvét közeledtével szinte már rákészülünk a sonka, a tojás, a torma, sőt, a finom, foszlós fonott kalács illatára! Az ünnepalkalmával általában hagyományos húsvétisüteményekkerülnek az asztalra. Milyen kedvencekből választhatunk a kalács mellett?

Húsvétkor az asztalról semmiképp sem hiányozhat a fonott húsvéti kalács, amelyet sokan otthon, sajátkezűleg készítik. A klasszikus receptet minden jó háziasszony ismeri, de természetesen lehet rajta variálni is. Íme a kedvenc édes húsvéti ételek, amelyek nem a sós kategóriába tartoznak.

húsvét, kalács

1. Klasszikus húsvéti kalács

Hogyan készül? A friss, 5 dekagrammos élesztőt kelesszük meg langyos tejben. Szórjunk egy tálba fél kg lisztet és dolgozzuk el vele. Kelesszük letakarva a jól összegyúrt tésztát meleg helyen.

Készítsünk elő 2 deci tejet, üssünk bele 2-3 tojás sárgáját, cukrot és sót. Olvasszunk fel 10 dkg vajat és adjuk a liszthez, dagasszuk a tésztát. Akkor jó, ha hólyagos. Hagyjuk állni 15 percig. Ezután lisztezzük meg a felületet, amin dolgozunk és formázzunk cipókat a tésztából. Hármat vagy ötöt, ahányból fonjuk majd a kalácsot. A cipókból rudakat alakítunk, majd egyik végüket összeillesztjük és elkezdjük összehajtogatni őket, mint amikor fonást készítünk. Ha kész, tegyük egy kikent sütőformába a kalácsot, és kelesszük, míg a forma tetejét el nem éri a tészta. Melegítsük elő a sütőt, és kenjünk át a kalács felső részét tojássárgájával. Süssük 50 percig, majd hagyjuk kihűlni ezt a finom húsvéti ételt – csak ezután vegyük ki a sütőformából.

2. Arany galuska

Hozzávalók:

Tészta: 250 gramm búzaliszt, 25 gramm porcukor, 26 gramm vaj, 20 gramm friss élesztő, 1 közepes tojás, 120 milliliter tej (zsírosabb), 3 gramm só, 1 citrom lereszelt héja. Leöntés: 110 gramm darált dió, 90 gramm cukor, 200 gramm vaj, reszelt citromhéj. A végén vaníliasodóval kínáljuk majd.

Elkészítés: mérjük ki a hozzávalókat, és rakjuk egy tálba, de a só és az élesztő ne érjen egymáshoz. Ezután állítsuk össze a tésztát és gyúrjuk meg. Ha alaposan összedolgoztuk, fél órát hagyjuk állni, ezalatt megkel.

Vajazzunk ki egy tortakészítő formát, és egy tálban vegyítsük össze a darált diót, a cukrot és a citromhéjat.

aranygaluska

A megkelt tésztát nyújtsuk ki 2 centiméter vastagságúra, és pogácsaszaggatóval vájjunk ki belőle darabokat. Tegyük bele őket a kivajazott tortaformába, szorosan kerüljenek egymás mellé. Minden réteget locsoljunk meg olvasztott vajjal kellően vékonyan. Majd szórjuk meg bőségesen az előkészített diós-cukros-citromhéjjal!

Hagyjuk ismét kelni a tésztát, s ezt az időt használjuk fel a vaníliasodó elkészítésére.

Ha megkelt ennek a finom húsvéti ételnek a tésztája, rakjuk előmelegített sütőbe és picit több mint fél óráig (lényeg, hogy a külseje meggyőző legyen) süssük. A szép, aranybarnára sült aranygaluskát a végén leönthetjük a vaníliasodóval.

3. Répatorta

Hozzávalók: 30 dekagramm sárgarépa (lereszelve), 16 dkg liszt, 20 dkg kristálycukor, 1 citrom, 1 csomag sütőpor, 4 tojás, kevéske só, egy kis őrölt szegfűszeg (opcionális), 1 deci habtejszín, fél doboznyi krémsajt (lehetőleg mascarpone), illetve porcukor, tetszés szerinti mennyiségben.

Elkészítés: válasszuk szét a tojásokat, és a sárgájukat keverjük össze a cukorral. Legyen kellően habos. Adjuk hozzá a répát és a citromhéjat. Ezután a lisztet a sütőporral és a szegfűszeggel vegyítsük össze, s keverjük a répás mixhez. A tojásfehérjékből sóval habot készítünk: keményre verjük és ezt is a masszába keverjük.

reoa_torta_husvet

Készítsünk elő egy tortaformát, béleljük ki sütőpapírral, de vajazhatjuk és lisztezhetjük is. Melegítsük elő a sütőt, és rakjuk bele a répatortát. Akkor lesz kész, ha meggyőzően mutat, illetve beleszúrunk egy fogvájót és ha kihúzzuk, nem marad rajta tésztamaradék.

A máz elkészítéséhez verjük fel a tejszínt, keverjük össze vele a krémsajtot. Ha édesebbet szeretnénk, cukrozhatjuk is. Kenjünk meg vele a torta tetejét. Egyéb díszítést is tehetünk persze rá.

Jó étvágyat hozzájuk!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.