Hogyan ünnepeljük Magyarországon a farsangot?

farsangi szokás
PUBLIKÁLÁS: 2016. február 01. 09:09
Véget ért az újévezés, ám nem sokra rá ismét készülhetünk egy hosszú ünnepségsorozatra: a farsangra! Hazánkban a karneváli szezon január 6-án kezdődik és hamvazószerdáig tart. De mi mindent csinálunk – és eszünk – ebben az időszakban?

Véget ért az újévezés, ám nem sokra rá ismét készülhetünk egy hosszú ünnepségsorozatra: a farsangra! Hazánkban a karneváli szezon január 6-án kezdődik és hamvazószerdáig tart. De mi mindent csinálunk – és eszünk – ebben az időszakban?

Még el sem felejtettük teljesen a szilveszterezést és az újév-köszöntést, máris érkezik egy újabb, vidám ünnepségsorozat: a farsang. Magyarországon vízkeresztkor kezdődik és hamvazószerdáig tart ez a kellemes időszak, ami mulatozással, vidámsággal, népszokások felelevenítésével, finom ételek fogyasztásával telik.

A farsangi mulatságok hazánkban a 15. századra nyúlnak vissza. A húsvéti nagyböjtöt véget nem érő evés, ivás, tréfálkozás, mulatozás előzte meg, szinte kötelező jelleggel, hiszen az embereknek rá kellett készülniük a böjtölésre. S nem hiányoztak a különböző jelmezes, álarcos, maszkos felvonulások sem.

Utóbbiak kialakulása egy érdekes hiedelemhez köthető: a középkorban terjedt el az a farsangi szokás, hogy az emberek összegyűlve elűzzék az ártó szellemeket, boszorkányokat, a hideget és a halált – mivel úgy hitték, az utolsó téli napokban elgyengül a Nap és az ártó lények életre kelnek. Hogy ezt megakadályozzák, zajt keltettek, felvonulásokat rendeztek ijesztő maskarákba bújva. Ezek a szokások még ma is élnek.

A farsangi játékok között népszerű volt az alakos játék vagy alakoskodás, melynek során a résztvevők beöltöztek és boszorkányt, ördögöt, cigányasszonyt, kereskedőt, katonát, menyasszonyt vagy koldust személyesítettek meg, esetleg állat képét öltötték magukra, hogy az át-lakodalom, ál-temetés vagy ál-kivégzés szereplőit eljátsszák. De termés- és termékenységvarázsló játékokat is tartottak.

Nem maradhatott el a táncmulatság sem, melyeket a helyi kocsmákban vagy egy-egy kibérelt házban rendeztek meg. Ilyenkor választhattak maguknak párt is a fiatalok: ha egy lánynak tetszett egy fiú, bokrétát adott neki, s amennyiben a legény viszonozta az érzéseket, azt a kalapjára tűzhette. Nem kímélték viszont a vénlányokat a helybeli legények, akiknek fatuskót raktak az ajtajuk elé, hogy ne jöhessenek ki a házból.

Hazánk legismertebb farsangi népszokása a busójárás Mohácson, avagy pohod buara, horvátul. Eredetileg ugyanis sokác hagyomány volt ez a felvonulás.

busojaras

A busók ilyenkor magukra öltik a gúnyát, majd farsangvasárnap megérkeznek – partra szállnak – a túlparton levő „Szigetből”, egy ladikon átevezve. Megindulnak a Kóló tértől a főtérre, s vízre bocsátják a tél búcsúztatását szimbolizáló koporsót. Amint besötétedik, a helyiek máglyát gyújtanak és körtáncokkal ünnepelnek a főtéren. Egyes környékbeli falvakban szintén megtartják ezt a népszokást.

A farsangtemetést természetesen nemcsak Mohácson ejtik meg. Ennek ideje a húshagyó kedd, amikor az emberek tréfás felvonulást tartanak, s az elkészített szalmabábut vagy koporsót elégetik, jelképezve vele a búcsúzást a téltől.

Jellegzetes népszokás az asszonyfarsang is – melyen lányok nem vettek részt. Az alkalomból a férjes asszonyok férfi módra mulatoztak, ittak, táncoltak és mulatságos borotválást hajtottak végre a zajos felvonulásuk elől menekülő férfiakon: faborotvával jelképesen megborotválták őket, liszttel kenték be arcukat és tükörként egy lyukas szitát tartottak eléjük.

Farsangi kedvencek

A hamvazószerdát megelőzően húshagyókeddet tartunk, utána pedig torkos csütörtököt – ezen a napon minden maradék elfogy. Manapság ilyenkor ajánlják finomságaikat kedvezményes áron az éttermek.

Ami azonban a hazai farsangi szokásokat illeti, a kedvenc ételek között a különböző húsételek szerepelnek – köztük a húsos levesek, sültek, így például a savanyú becsinált leves, a boros pecsenye, farsangi részeges csirke, konyakos kacsasült, és természetesen a kocsonya. Karneváli étel a káposzta is, valamint természetesen a farsangi fánk, amelyet sok háznál ma is saját kezűleg készítenek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.