Családi és baráti összejövetelek idején az elkészített ételekből általában megmarad. Ennek megfelelő tárolása és kezelése az élelmiszer-biztonság, egészségünk védelme szempontjából fontos.
Vendégváráskor nehéz megbecsülni, hogy egy-egy fogásból hány adagot készítsünk, ezért nem ritka, hogy néhány finomság megmarad. A különböző ételek elkészítésével, eltarthatóságával, újrafelhasználásával érdemes tisztában lenni, hogy elkerüljük az ételfertőzéseket, illetve a pazarlást. Az ételfertőzések leggyakoribb okozói a nyers, vagy nem megfelelően kezelt ételek. Alapvető ezért, hogy vásárláskor, hazaszállításnál, tárolás és ételkészítés során védjük az élelmiszereket a szennyeződésektől, ügyeljünk a csomagolásukra, valamint tartsuk be a higiéniás szabályokat. A romlandó nyersanyagokat minél előbb tegyük hűtőbe, az ételeket alaposan főzzük meg és süssük át.
A nyersanyagok romlása kedvezőtlen változásokat eredményező, természetes átalakulási folyamat, amire többek között a fény, a levegő, a hőmérséklet is hatással vannak. A romlásáért felelős mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok, gombák) szaporodását a hűtés csak lassítja, a megfelelő hőközlés azonban pusztítja is a kórokozókat.
Amennyiben egészben sütünk húst, inkább kisebb (2-2,5 kg-os) darabot válasszunk, hogy a belsejét is biztosan kellő (legalább 75 oC) hőhatás érje. Ennek ellenőrzéséhez, ha szükséges, használhatunk ételhőmérőt is. A darált húst rövid ideig se tároljuk szobahőmérsékleten, és mindig a lehető leghamarabb készítsük el.
A leveseket, szószokat a forráspont eléréséig kell hevíteni.
Egyszerre csak annyi ételt kínáljunk a vendégeknek, amennyi tálalást követően, illetve legkésőbb 2 (nyári melegben 1) órán belül várhatóan elfogy. Az ennél tovább szobahőmérsékleten tárolt étel már nem tekinthető biztonságosnak. A frissen készült, megmaradt ételt minél előbb hűtsük le (pl. hideg vízbe állított lábosban), majd lefedve tegyük a hűtőszekrénybe. Meleg ételt ne tegyünk a hűtőbe, mert ez megemeli a hűtőtér hőmérsékletét, ami az ott tartott élelmiszerek gyors megromlásához vezet.
A fogyasztásra kész termékeket javasolt a felső, a nyers élelmiszereket az alsóbb polcokra helyezni.
Míg a linzer, a mézeskalács, a bejgli szobahőmérsékleten is elállnak, addig a főzött tojásos krémmel töltött édességeket (pl. krémest, képviselőfánkot) hidegen kell tárolni, és rövid időn belül ajánlott elfogyasztani. A könnyen romló, nyers tojásból, gombából, halból, majonézből készülő ételek szintén mielőbbi hűtést igényelnek, ezeket sem szabad sokáig tartogatni.
Nyersanyagoktól függ, de általánosságban elmondható, hogy amennyiben az elkészítést követő 1, maximum 3-4 napon belül, a hűtve tárolt, megmaradt ételnek megfelelő a színe, illata, állaga, és jó az íze, akkor átforrósítás után (forrásig hevítve) még elfogyasztható. Mikrohullámú sütőben történő melegítésnél forgassuk, valamint keverjük össze, és hagyjuk még néhány percig állni az ételt, hogy annak minden pontja átvegye a megfelelő hőmérsékletet, és egyenletesen átforrósodjon.
Fagyasztva tárolásnál nemcsak az alacsony (-18-25oC) hőmérséklet, hanem a víz elvonása (szilárddá változtatása) révén is akadályozott a mikrobák szaporodása, életműködése, azonban a fagyasztás sem pusztítja el a romlást okozó mikroorganizmusokat. A fagyasztott élelmiszerek felhasználása előtt ezért elengedhetetlenül fontos a megfelelő átforrósítás. Szobahőmérsékleten nem ajánlott a fagyott ételeket felengedtetni.
Amíg ugyanis a belső rész felenged, addig a külső részben veszélyes méreteket ölthet a megbetegítő kórokozók elszaporodása. Tanácsos egy nagyobb edényben, a hűtő alsó polcára helyezni a fagyott ételt, hogy a kiengedéskor képződő lé ne csöpöghessen rá más élelmiszerre. A felengedett élelmiszert nem szabad újrafagyasztani!
Ne feledkezzünk el arról, hogy a kórokozókkal szembeni ellenálló képességünk eltérő. A kisgyermekeknek, legyengült szervezetű embereknek ne adjunk maradékot, mivel ők könnyebben megbetegedhetnek olyan ételtől is, amely a felnőtt egészséges embernek nem okoz panaszt!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.