Megállj a hasmarsnak!

friss hírek
PUBLIKÁLÁS: 2010. március 26. 00:00
Ha már kiborult a bili a sok hasmenéstől, abban az esetben ajánlanánk néhány ?önmegtartóztató? jótanácsot!

Ha már kiborult a bili a sok hasmenéstől, abban az esetben ajánlanánk néhány ?önmegtartóztató? jótanácsot!

Hasmenést változatos tényezők válthatnak ki, pl. romlott étel, amely erjedésnek indult, megsavanyodott vagy mikroorganizmusok fertőzték meg. Ételeink leginkább nyaranta kerülnek kapcsolatba a baktériumokkal és vírusokkal, amikor forró, párás a levegő, ráadásul a nyári összejövetelek menüjében szereplő ételek egy jelentős része kifejezett melegágya is lehet ezeknek a kórokozóknak.Ha sikerült romlott ételt fogyasztanunk, akkor jön létre a hasi izgalom stádiuma, amely általában 24-48 órán át tart, a leggyakoribb izgatók pedig a szalmonella és a lisztéria nevű kórokozók, de gyakran állnak a hasmenés kiváltó okai mögött vírusok is.

A mikrobiológiai veszélyforrások kockázatának növelését nem csupán a kézmosás elmulasztása okozza, hanem az ételek nem megfelelő hűtőben történő tárolása, a fertőzött ételek között létrejövő kereszt-fertőzések, illetve a többszöri újramelegítés is. A megfelelő higiánia, azonban elképesztően könnyen képes megakadályozni az ilyen ételfertőzések, és így a kínzó hasmenés kialakulását is.

Étteremben

Érdemes olyan étterembe menni, ahol beláthatunk a konyhába. Mindemellett alaposan mossunk kezet, és csak forrólevegős, vagy eldobható papírkendős kézszárítást használjunk, a ki tudja, mióta a mosdóban ázó törölközőket kerüljük. Mindenképpen friss ételt válasszunk, és kerüljük a tejterméket is tartalmazó salátaönteteket.5513Otthon

A gyanús ételeket mindig dobjuk ki a hűtőből. Ami illatában gyanakvást kelt, inkább távolítsuk el, és figyeljünk arra is, hogy a hűtőben mindig megfelelő hőmérséklet uralkodjon. A főtt ételeket, amint kihültek vagy fagyasszuk le, vagy tároljuk a fridzsider leghidegebb részében, és minél hamarabb fogyasszuk el. Mielőtt étellel dolgoznánk, mindig mossunk alaposan kezet és ismételjük meg a munka során többször, amikor szükséges. Ugyanígy győződjünk meg arról is mindig, hogy az eszközeink, mint a kések, villák, kavarókanalak, egyebek szintén tiszták, és ne használjuk ugyanazt a kést soha hússzeleteléshez, amit zöldségekhez alkalmazunk.

A fagyasztott ételt a hűtőben olvasszuk ki, tovább tart, de sokkal biztonságosabb. Az újramelegített ételeket legalább 5-10 percig melegítsük, így elkerülhető, hogy a különböző mikroorganizmusok fejlődésnek induljanak bennük.

Hasmenés utáni étrend

Vírusos hasmenés esetén a legjobb módszer, ha hagyjuk, hogy a kórokozók kiürüljenek a szervezetből és lehetőleg nem veszünk be semmilyen gyógyszert. Amennyiben azonban a tünetek 24 óránál tovább tartanak, úgy a gyógyszeres kezelés nem elkerülhető. Amíg a tünetek fennállnak, nem ajánlatos semmilyen ételt fogyasztani, a folyadékbevitel azonban létfontosságű, ezt soha nem szabad elhanyagolni.

A hasmenés és a hányás a szervezet vízkészleteit komolyan csökkenti, ezzel fontos elektrolitokat is kivon testünkből (pl. a nátriumot és a káliumot), ezért érezzük magunkat levertnek egy-egy hasmenéses epizódot követően. Az egyik legjobb házi praktika az elektrolitpótlásra egy speciális ital elkészítése, amely egy marék cukorból, egy csipetnyi sóból és 1 liter tiszta, felforralt, majd lehült vízből áll. Ajánlatos a víz és elektrolitpótlás alatt nyugalomban maradni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.