Kedvelte Krúdy Gyula, Móra Ferenc és József Attila is. Nagy melegben különösen jólesik az embernek. Bár régen inkább fehérborból készítették, ma már egyre kedveltebbek a rozéfröccsök is. A szódából és borból készült ital idén októberben bekerült a hungarikumok közé.
A fröccshöz bor és szóda kell, de nem mindegy, milyen arányban. Talán nincs még egy olyan italunk, amelyet annyiféleképpen lehet elkészíteni, mint a fröccsöt: kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, házmester, viceházmester, házőr, lakófröccs, almafröccs, és még az alkoholmentesek is - hosszú a sor.
A bort már évezredek óta keverték vízzel. A szóda elterjedése Magyarországon Jedlik Ányos győri bencés tanárnak köszönhető, akinek nevéhez a szikvíz nagyüzemi előállítása köthető. A fáma úgy tartja, hogy bor szódával keverve először 1842-ben, a fóti szüret alkalmával került az asztalra.
Egy szüretelő társaságban Vörösmarty Mihály is megjelent, majd megírta a Fóti dalt. Jedlik Ányos ott mutatta be a jelenlévőknek - mások mellett Kossuth Lajosnak is -, hogy miként fest a bor szódával - mesélte Németh Tibor, a győri Rotary Club elnöke a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Jedlik spriccernek nevezte, aminek minden rendes német mondaná. Ez persze nem nagyon tetszett Vörösmartynak, és ő találta ki a nagyon találó hangutánzó szót, a fröccsöt - tette hozzá.
A fröccs fogyasztásának kultúrája 1842 óta sokat változott. Míg régen inkább fehérborokat kevertek szódával, addig ma már a rozékból is szívesen kérnek fröccsöt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.