Mi mindenre jó a fenyő?

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2015. december 08. 19:03
A fenyőnek valójában rengeteg felhasználási módja létezik, és ezek közül csak egy a néphagyomány, hogy karácsonykor megvéd a gonosz démonoktól.

A fenyőnek valójában rengeteg felhasználási módja létezik, és ezek közül csak egy a néphagyomány, hogy karácsonykor megvéd a gonosz démonoktól.

A fenyők december huszonnegyedike környékén milliószámra esnek áldozatul az emberek karácsonyi hangulatának, és utána gyakran utcaszéleken, vagy jobb esetben konténerekben végzik. Pedig a fenyőnek szinte mindene jó valamire.

A gyanta felhasználása a régi korokban

Mára nyilván senki nem fogja a fenyőfa megkeményedett ragacsos nedvét a szájába venni, és rágó-reklámokat meghazudtoló jókedvvel és lendülettel rágcsálni. Pedig régen igen közkedvelt rágcsa volt ez az erdőmunkások, havasi pásztorok és gyermekeik körében. A lányok is gyakran a szájukba vették, hogy segítse a nyálképzésüket és könnyebben fonhassanak. Úgy tartották, hogy a gyanta tisztítja a fogakat, jót tesz a gyomornak és éhségcsillapító hatással is bír. De használták kéregedényeik megragasztására, sebeik gyógyítására, szövőbordáik készítéséhez és még a szoba illatosítására is.

fenyomag

A talajtakaró örökzöld

A fenyő kérge remek víztartóképességgel rendelkezik, amelyet a gyomok elnyomására lehet felhasználni. A kívánt hatásérdekében öt-nyolc centiméteres rétegben érdemes elteríteni. Magas gyantatartalma miatt nehezen bomlik, így nem igényel folyamatos utánpótlást vagy mennyiségi ellenőrzést, elég, ha kétévente eltávolítjuk a területről.

A földgiliszták, a talaj természet adta forgatói elkerülik, ahogy a talajlakó kártevők is. Többféle fenyőfajta kérge is megfelelőa feladatra. A legolcsóbban beszerezhető a luc, a legdrágább a vörösfenyők kérge. A régi időkben közkedvelt cserzőanyagként tartották számon a fenyőezen részét.

Az iható növénytej

A fenyőfélék természetes védekezés gyanánt szurkot termelnek ki magukból, ahol valamiképpen sérül a kérgük. Ez a fenyőszurok vagy fenyőgyanta áttetsző, kellemes illatú, sárgásbarnás ragacsos nedv.

Ezt a nedvet máig felhasználhatjuk, például koktélok készítésére, amelyek vigyázat: orvosságnak minősülnek, tehát csak betegség esetén fogyaszthatjuk. Ilyen gyógyszer-ital például a fenyőgyantatej, az asztmás vagy állandó köhögési ingerre való orvosság.

Fenyőgyantatej recept
Hozzávalók: 1 csésze tej, 2 teáskanál méz, 1 csepp levendulaolaj és gyógyszertárból beszerezhető, 1 teáskanálnyi csillagfenyőgyanta.
Elkészítése: A felmelegített, majd leszűrt tejben oldjuk fel a csillagfenyőgyantát és a mézet. Ezek után adjuk még hozzá a levendulaolaját, és mindezeket jól keverjük össze. Mindig frissen és langyosan, naponta háromszor egy csészével fogyasszuk.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.