A vadgesztenye latin elnevezése Aesculus Hippocastanum. Magja nem ehető, de a népi gyógyászat és a gyógyszeripar is felhasználja.
Nagy termetű, 30-35 m magasra növő lombhullató fa, koronája árnyékot adó, díszfaként is közkedvelt. Levele összetett, fogazott. Makktermése, a vadgesztenye kupacsa zöld, a gesztenyénél kevésbé tövises, magja fényes, vörösesbarna színű, nem ehető, de a népi gyógyászat és a gyógyszeripar is felhasználja.
Hatóanyagai
Adenin, adenozin, aeszcin, allantoin, aminosav, angelikasav, arginin, cianidin, citromsav, aserző anyagok, D-provitamin, ecetsav, flavoglikozid, flavonoid, fraxin, glikozid, glükóz, guanin, hisztidin, kámforolaj, karotin, katechol, keserűanyag, kolin, kumarin, kumarin glikozid, kvercitrin, limonén, linolénsav, palmitinsav, pektin, rutin, szacharóz, szaponin, szerin, sztearinsav, tannin, triterpén, C-vitamin, K-vitamin.
Alkalmazása külsőleg:
Mellékhatása:
Vérzékenységet okozó hatású, belsőleg nem alkalmazható!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.