Addig, amíg a csontok épülése (abszorpció) intenzívebb, mint a csontok lebontása (reszorpció), nincs baj, az egészséges csontépítés kontroll alatt van. Az oszteokalcin egy K-vitamin függő fehérje.
Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez K2-vitaminra van szüksége. A hosszú távon fennálló K-vitamin hiány kalciumvesztéshez, és a csont minőségének romlásához vezet.
Azon népeknek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak K2-vitamint tartalmazó ételeket, erősebb és egészségesebb a csontozatuk. Sajnos az általunk is fogyasztott nyugati diéták nem tartalmaznak elegendő K2-vitamint, és ennek köszönhetően a populáció nagyobbik része hiányt szenved ebből a tápanyagból.
Egészséges csontok a K2-vitaminnal!
Számos publikáció jelent meg, ami a K-vitamin és a csontegészség kapcsolatát vizsgálta. Egy nemrég kiadott kutatás rövid áttekintést ad egy 2003-ban, Európában, széles körben végzett vizsgálatról, amiben kimutatták, hogy az étrendkiegészítőként adott K2-vitamin javított a csontok egészségén és hozzájárult az ásványi anyag tartalom megőrzéséhez.
A három éven át tartó vizsgálatban a résztvevőket két csoportra osztották. A kontroll csoport nem kapott, míg a tesztcsoport K2-vitamin kiegészítést kapott napi rendszerességgel.
A tanulmány nagyon jól kimutatta a K2-vitamin csontmegőrző tulajdonságát. Egy 2001-es tanulmányban Dr. Kaneki és munkatársai felvetették, hogy a japánok natto fogyasztása és az ebből származó K2-vitamin ellátottságuk, hozzájárul a szigetországban köztudottan alacsony combnyaktörési arányhoz.
Ezt a feltételezést erősítette meg 2006-ban Dr. Ikeda által vezetett kutatás, amibe 944 nőt vontak be, 20 és 79 éves kor között. A három éves megfigyelés során azt találták, hogy a natto tartalmú étrend hozzájárult a csontsűrűség megóvásához.
2008-ban pedig a European Journal of Epidemiology című európai szaklapban publikálta Dr. Yaegashi, hogy azt találták, hogy a K-vitamin ellátottság védelmet jelent a combnyaktöréssel szemben.
Ebben a tanulmányban nem csupán a K-vitamint, hanem a kalcium, a magnézium, a cink és a D-vitamin fontosságát is ki tudták mutatni. Mindazonáltal a természetes nattoból származó K2-vitamint azonosították a kulcsösszetevőként.
Dr. Schurgers és társai által a Blood című szaklapban publikált kísérlet szerint, a természetes natto alapú K2-vitamin sokkal hatásosabb, mint a K1-vitamin készítmények. Az írásban a nagyobb bio-aktivitást jelölték meg okként.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.