Adjuk meg a módját - Így kell illedelmesen halat enni

hal
PUBLIKÁLÁS: 2015. június 17. 10:00
A halevéshez nem kell kés, hanem villával és kenyérdarabkával szabadítjuk meg az esetleges szálkáktól is. Lehetséges két villával is elvégezni ezt a műveletet, ha biztosak vagyunk azok használatában. A szálkát nem szabad a szájból kézzel vagy fogpiszkálóval távolítani el –egy 1894-es kultúrtörténeti könyvből származnak ezek a sorok (A nagyvilági hölgy). Akkoriban meglehetősen macerás volt a halevés, ma már természetesen evőeszközzel, halkéssel és halvillával fogyasztjuk a halat.

A halevéshez nem kell kés, hanem villával és kenyérdarabkával szabadítjuk meg az esetleges szálkáktól is. Lehetséges két villával is elvégezni ezt a műveletet, ha biztosak vagyunk azok használatában. A szálkát nem szabad a szájból kézzel vagy fogpiszkálóval távolítani el –egy 1894-es kultúrtörténeti könyvből származnak ezek a sorok (A nagyvilági hölgy). Akkoriban meglehetősen macerás volt a halevés, ma már természetesen evőeszközzel, halkéssel és halvillával fogyasztjuk a halat.

„Az étteremben az egészben elkészített halat tálalás előtt kifilézi a felszolgáló. Ha a mi tányérunkon van egészben a hal, akkor a halkést és halvillát használva előbb levágjuk a fejét, majd a farki részt. A gerincoszlopnál végigvágjuk és kiemeljük a gerincet a csontocskákkal. Ha szeletben készül a hal, akkor még felszeletelés előtt nagyon sűrűn be kell irdalnia a szakácsnak, ezzel apróra tördelve a szálkákat. A halat ezután egy villával esszük meg. A halkést, ami eleve életlen és lapos, ne használjuk vágásra, mert a hal húsa omlós, puha és villával remekül darabokra lehet húzni. Ha bundázott (rántott) halat eszünk, a halkést használhatjuk a panír megpattintására, de a halat már ne vágjuk vele!”– magyarázta Görög Ibolya, protokoll szakértő.

shutterstock_73818274

Ha mégis halszálka kerül a szánkba, azt minél kevesebb feltűnéssel vegyük ki. Görög Ibolya szerint jó módszer, ha a fejünket lehajtjuk, a szalvétát az asztal széléig emeljük és a nyelvvel addig mozgatjuk a szálkát, míg az ajakig ki nem ér. „A szánkba ugyanis nem illik belenyúlni, de az ajkunkról leemelhetjük és letehetjük a tányérunk szélére. Vigyázat, a kisujjunkat szorosan a gyűrűsujj mellé kell szorítani!”– figyelmeztetett a szakértők, aki azt is kiemelte: a Balaton partján egészben, lisztpanírban ropogósra sütött keszeget állva, papírtálcán, friss kenyérrel, kovászos uborkával kézzel együk, így a legfinomabb!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.