Ételek, melyek segítenek koncentrálni!

koncentráció
PUBLIKÁLÁS: 2015. május 30. 12:00
Az élelmiszerek, ha jól válogatjuk össze őket, ugyanúgy segítenek nekünk a koncentrációban, mint a különféle étrend-kiegészítők. Ráadásul még nagyon finomak is!

Az élelmiszerek, ha jól válogatjuk össze őket, ugyanúgy segítenek nekünk a koncentrációban, mint a különféle étrend-kiegészítők. Ráadásul még nagyon finomak is!

Az ételeink szerepet játszanak memóriánk élesítésében, agyunk megfelelő működésében és abban, hogy jobban tudjunk koncentrálni a dolgokra.

De vajon valóban működnek? Nem kérdés, hogy ahogyan idősödünk, velünk öregszik a testünk is – a jó hír azonban az, hogy fenntarthatjuk agyunk egészséges működését, ha bizonyos élelmiszereket és italokat beiktatunk az étrendünkbe. Melyek ezek?

1.A koffein éberebbé tesz

Nincs csodaszer, mely növelné az IQ-t vagy okosabbá tenne – de az olyan anyagok, mint például a koffein, energetizálhat minket és segít koncentrálni. Megtalálható a kávéban, csokoládéban, energia italokban, egyes gyógyszerekben. Összetéveszthetetlen „ébresztő!” érzéssel lát el, noha a hatása rövidtávú. Vegyük viszont figyelembe, hogy a kevesebb több. A túl sok koffein kényelmetlenség érzetet és idegességet okoz.

2.A cukor javítja az éberséget

Nem az asztali cukor az, amely egyfajta „tüzelőanyagként” funkcionál a szervezetünkben, hanem a glükóz, melyet a szervezet cukorból és szénhidrátból állít elő, melyet elfogyasztunk. Ezért van az, hogy egy pohár édes ital rövidtávon felpörgeti a memóriát, a gondolkodást, jó hatással van a szellemi teljesítőképességre.

3.Együnk reggelit!

Ha eddig ki is hagytuk, érdemes reggeliznünk! Tanulmányok szerint a reggeli étkezés javítja a rövidtávú memóriát és a figyelmet. Azok a diákok, akik esznek, jobban teljesítenek, mint nem reggeliző társaik. Az agyra legjobb hatással a teljes kiőrlésű gabonák vannak, a tejtermékek és a gyümölcsök. Ne együnk azonban túl sokat sem, mivel a magas kalóriatartalmú reggeli a kutatók szerint akadályozza a koncentrációt.

reggeli3

4.A hal való az agynak!

A fehérje forrás, mely a halban megtalálható, igazi löketet ad az agynak. Omega-3 zsírsavban gazdag, mely az agy egészségének kulcsa. Ezeknek az egészséges zsírsavaknak igazi erejük van. Az olyan étrend, melyben nagy mennyiségben szerepelnek, jellemzően a demencia alacsony szintjéhez köthető, lassítja a mentális leépülést és a stroke rizikója is sokkal kisebb ilyen étrend esetén. Ráadásul fontos a memória javításában, különösen idősebb korban. Heti két alkalommal érdemes halat fogyasztani a szív- és az agy egészségéért!

5.Napi adag dióból és csokoládéból

A dió és a magvak kiváló antioxidáns E-vitamin-források, melyek a kognitív hanyatlás csökkentéséhez köthetők, ahogyan idősödünk. A fekete csokinak jelentős antioxidáns tulajdonságai vannak, természetes stimuláló anyagokat tartalmaz, így koffeint – mely növeli a koncentrációt. Naponta 28 grammot nyugodtan ehetünk a dióból és a csokoládéból is, hogy minden előnyt megszerezzünk anélkül, hogy kalóriát, zsírt és cukrot ennénk.

6.Avokádó és teljes kiőrlésű gabona

A szervezetben minden szerv függ a véráramlástól – különösen a szív és az agy. A teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben, így például avokádóban gazdag étrend csökkentheti a szívbetegség rizikóját és mérsékeli a rossz koleszterin szintjét is. A plakkok épülését az erekben szintén csökkenti, javítja a vér áramlását, ráadásul egyszerű és ízletes módja az agysejtek „felpörgetésének”.

A teljes kiőrlésű gabonák, így a pattogatott kukorica és a teljes gabona hozzájárul az élelmi rost és E-vitamin szervezetbe juttatásához. Bár az avokádóban van zsír, ez előnyös a szervezet számára, az egyszeresen telítetlen zsír pedig segíti a véráramlást.

7.Az áfonya nagyon tápláló

Állatkísérletek bizonyították, hogy az áfonya segíthet megvédeni az agyat a szabad gyökök okozta károsodástól, sőt csökkentheti az időskorhoz köthető állapotok, így az Alzheimer-kór vagy a demencia hatását is. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az áfonyában gazdag étrend javította a kísérletben részt vevő patkányok tanulási- és izom funkcióját, mentálisan pedig egyenlővé tette őket fiatalabb társaikkal.

fekete áfonya

8.Az egészséges étrend előnyei

Elcsépeltnek hangzik, de igaz: ha étrendünk mellőzi a nélkülözhetetlen tápanyagokat, az sértheti képességünket a koncentrációra. Akár túl keveset, akár túl sokat eszünk belőle, zavarhatja azt. A nehéz étel fáradttá tesz, a túlságosan kevés kalória pedig zavaró éhségérzettel járhat. Törekedjünk hát kiegyensúlyozott étrendre, változatos ételek fogyasztására!

9.Vitaminok, ásványi anyagok, kiegészítők

A boltokban számos étrend-kiegészítőt találunk, melyek az egészséget segítik. Noha ígéretesnek hangzik a B-, C-, E-vitamin, a béta-karotin vagy a magnézium agyra gyakorolt hatása, ezek csak azok számára hasznosak, akik egyébként is kiegyensúlyozott étrendet folytatnak.

A kutatók óvatosan optimisták a ginseng, ginkgo, gyógynövény, valamint vitamin- és ásványi anyag kombinációkkal és azok agyra gyakorolt hatásával kapcsolatosan.

10.Pihenés és relaxáció a koncentrációért

Ha reggeltől arra vágyunk, hogy figyelmünk koncentrált legyen, kezdjünk egy 100 százalékos gyümölcslével és étellel reggel, teljes kiőrlésű kenyérrel, lazaccal és egy csésze kávéval.

Emellett mindig fontos a minőségi alvás, az elegendő vízfogyasztás, a testmozgás a gondolkodás ösztönzéséért, valamint a meditáció annak érdekében, hogy relaxáljunk és tisztábban gondolkodjunk.

Forrás: Adrina - Napidoktor.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.