Nem is gondolná az ember, de a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök fogyasztása - némi éves ingadozással - nagyjából a hazai gyümölcsfogyasztás egyötödét teszi ki.
A KSH legutolsó, 2011-es adatai alapján az egy főre jutó déligyümölcs-fogyasztás 11,7 kilogramm. Néhány évtizeddel ezelőtt még ritkaságszámba ment, amikor a zöldségesnél hosszas sorban állást követően az ember bevásárlószatyrába banán került.
Manapság a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jó néhány fajtája már teljesen szokványos, a boltok polcain szinte mindig megtalálható. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen ismerik és kedvelik az ananászt, a mangót, de számos igazán egzotikus, szemet gyönyörködtető ismeretlen termés is felbukkan a piacon.
Az általunk összeállított gyümölcskosárba az alábbi hét ismert és még kevésbé ismert egzotikus gyümölcs került: az avokádó, a csillaggyümölcs, az ananász, a licsi, a grépfrút, a mangó és a kakiszilva.Ananász
100 g tápanyagtartalma:50 kcal, 0,54 g fehérje, 0,12 g zsír, 13,12 g szénhidrát, 1,4 g rost, 47,8 mg C-vitamin.
Egy átlagos ananász 1,1-1,5 kg.
A banán után a legkeresettebb trópusi gyümölcs. Egyre több helyen kapható a világon a kakaó, a kávé és a tea mellett a méltányos kereskedelem jegyében forgalmazott, vagyis Fair Trade banán és ananász is.
A termés tetején elhelyezkedő levélkorona egy kis ananásznövény, mely továbbszaporításra is alkalmas. Akkor érett az ananász, ha a zöld korona belső részéből egy határozott mozdulattal könnyen eltávolítható egy kard alakú levél. A lédús, érett gyümölcs sárga színét a karotin és a xanthofill adja.
Az ananászban található egy bromelin nevű fehérjebontó enzim, ezért tejes és zselatinos ételekhez nyersen nem használható fel. Hőkezelés esetén az enzim hatástalanná válik. A bromelint emésztésserkentő gyógyszerekhez is felhasználják, továbbá a bromelinnek köszönhetően a nyers ananász illetve annak leve húspuhítóként is kitűnő. Számos jótékony hatást tulajdonítanak még a bromelinnek, de ezek jelenleg nem igazoltak. Szigorúan hisztaminszegény étrend esetén az ananász kerülendő, mivel megkönnyíti a hisztaminnak ahízósejtekből való felszabadulását, és súlyos allergiás reakciókat válthat ki.
Az ananász tisztítása nem ördöngösség, legtöbbször a gyümölcshöz rögzített kis cédula lépésről-lépésre szemlélteti a folyamatot. A zöld korona levágását követően a héj eltávolítása következik, az ananász szemeinek nevezett apró barnás részekkel és a kis magokkal együtt, majd a hosszában négyfelé vágott ananász kemény, rostos középső részét kell eltüntetni. Ízlés szerint negyedkarikákra, hosszanti csíkokra vagy kockákra vágható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.