Miért jó a candida diéta?

candida
PUBLIKÁLÁS: 2015. április 18. 12:00
A candida albicans nevű gomba elszaporodása a szervezetünkben nem egyik napról a másikra történik. Sok tényező együttes jelenléte idézi elő a betegség lassú kialakulását és előrehaladását. A hatékony kezelés hosszabb hónapokat igényel, türelemmel, kitartással és önreflexióval kísérve. Testünk-lelkünk táplálásával, de a gomba „kiéheztetésével”, pusztításával és kiürítésével helyreállítható szervezetünk egészsége.

A candida albicans nevű gomba elszaporodása a szervezetünkben nem egyik napról a másikra történik. Sok tényező együttes jelenléte idézi elő a betegség lassú kialakulását és előrehaladását. A hatékony kezelés hosszabb hónapokat igényel, türelemmel, kitartással és önreflexióval kísérve. Testünk-lelkünk táplálásával, de a gomba „kiéheztetésével”, pusztításával és kiürítésével helyreállítható szervezetünk egészsége.

A candidiasisban a bélflóra egyensúlya felborul, immunrendszerünk meggyengül, emésztőrendszerünkben pedig – de még testünk más területein is – gyulladások léphetnek fel. Ezek figyelembe vételével olyan optimális étrend kialakítása szükséges, amely személyenként is apróbb eltéréseket mutathat.

A diéta főbb irányelvei közt mindenképp szerepel az energiának, a szénhidrát minőségének és mennyiségének, a vitamin-, az ásványianyag- és a rosttartalomnak a helyes beállítása. A legyengült szervezetet úgy kell ellátni bőségesen tápanyagokkal, hogy közben a gombák ne tudják azokat hasznosítani. Az élelmiszerek ajánlása és ellenjavallata kiindulási alapot jelent, amelyet apróbb változtatásokkal az egyéni adottságokra lehet alakítani.

A gombák táplálásának visszaszorítása

A gombák elsőszámú tápláléka a glükóz (szőlőcukor), melynek a mennyiségét a lehető legminimálisabbra kell szorítani. A candida diétában nem szerepelhetnek cukrok (fehér, barna, nád-, agavé-, kókuszvirágcukor stb.), mézek és növényi szirupok. Helyettesítésükre alkalmas pl. a xylit, az eritrit, a sztívia és a szerzetesek körtéje. Az összetett szénhidrátforrások közül kerülendők a finomított fajták (pl. fehér liszt, fehér rizs, fehér kenyerek és pékáruk, fehér tészták stb.). A tej fogyasztása sem ajánlott magas tejcukortartalma miatt. A diéta kezdő hónapjában gyümölcsökből is a lehető legkevesebbet együk. Később az alacsony cukortartalmú fajtákból válogassunk.

shutterstock_54168964

Az energia biztosítása

A szervezetnek a gyógyuláshoz energiára van szüksége, amelyet teljes kiőrlésű gabonákból, penészmentes olajos magvakból, hidegen sajtolt olajokból, húsokból és halakból nyerhetünk. Összetett szénhidrátokat tartalmaz pl. a burgonya, a barna rizs, a köles, a hajdina, a tönkölybúza, a zab, a rozs, a kukorica és az ezekből készült lisztek, darák, tészták és az élesztőmentes, teljes kiőrlésű kenyerek. Jótékony élettani hatásúak a lenmag, a chiamag, az útifűmaghéj, a gabonacsírák és a korpák. A hüvelyesek fogyasztását a magas rost-, energia- és fehérjetartalma is indokolja, de puffasztó hatásuk miatt egyéni elbírálást igényelnek.

A gombaforrások mellőzése

A különböző élesztő-, penész- és étkezési gombák, valamint azok anyagcseretermékei a panaszok súlyosbodását eredményezhetik. Kerülendők az olyan élelmiszerek, mint az élesztő, az alkohol, az ecet, a savanyúságok, a sajtok, a kefir, a kombucha tea és az étkezési gombák, illetve az ezeket tartalmazó ételek. Vizsgáljuk meg a felhasználásra szánt élelmiszereket, hogy frissek és penészmentesek legyen.

Egyéb teendők

A természet biztosít számunkra gombaölő hatású szereket is, amelyeket étrendünkben alkalmazhatunk. Együnk bőséggel fokhagymát, borbolyát, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, Cayenne-borsot, tormát, gyömbért, borsmentát, aloe verát, kukoricacsíra-, lenmag- vagy olívaolajat. Bélflóránk egészségének helyreállításáért végezhetünk egy rövidebb léböjtkúrát, majd vegán étrend segítségével a salakanyagok eltávolítását támogathatjuk, végül élőflórás natúr joghurttal vagy gyógyszertári probiotikumokkal a bélbaktériumok mennyisége növelhető. Ilyen állapotban az immunrendszer is rászolgál egy kis erősítésre, melyre ajánlottak a friss és párolt zöldségek, a frissen préselt zöldséglevek, a búzafűlé, a csipkebogyó, a spirulina, a csírák stb. Candidiasisban különböző táplálékallergiák is megjelenhetnek, melyek a helyes diétát követve megszüntethetők.

Forrás:Ízek és Érzések recept- és gasztro-életmód magazin

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.