„Fáj a májam” - 5 természetes módszer a máj védelmére!

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2015. április 01. 14:09
A máj az egyik legfontosabb szervünk, olyan létfontosságú funkciókat lát el, mint amilyen a méregtelenítés, epekiválasztás, a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcsere. A máj fájdalma tompa és meglehetősen homályos eredetű. Mit tehetünk ellene természetes módszerekkel?

A máj az egyik legfontosabb szervünk, olyan létfontosságú funkciókat lát el, mint amilyen a méregtelenítés, epekiválasztás, a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcsere. A máj fájdalma tompa és meglehetősen homályos eredetű. Mit tehetünk ellene természetes módszerekkel?

A májunk olyan létfontosságú szerv, mely nemcsak az epekiválasztásban, méregtelenítésben játszik nagy szerepet, hanem a vörös vérsejtek lebontásában, a hormontermelésben, a glikogén-tárolásban és a fehérje-, zsír-, valamint a szénhidrát anyagcserében.

A májtáji fájdalom neve hepatalagia, mely akkor jelentkezik, ha nyomást gyakorolunk a májat borító fedőréteg fájdalomreceptoraira. A fájdalom tompa, homályos eredetű, de idővel élesebbé és komolyabbá válik, hátfájdalom kíséri.

Egyéb tünetei a fogyás, az ízületi fájdalom, a magas láz, hányinger és hányás, valamint a hasi puffadás. A májfájdalom leggyakoribb oka a túl sok alkoholfogyasztás. Az alkohol a véráramba kerül, s így felhalmozódik a májban, mivel ez a szerv szűri a vért, mielőtt továbbadja a többi szervnek. A máj funkcióit ez komolyan megzavarja, míg végül megbetegszik. A májban felgyülemlő nagy mennyiségű zsír ugyancsak oka lehet a gyulladásnak és a fájdalomnak.

Mit tehetünk a májtáji fájdalom ellen?

1.Az egyik módszer a mozgás: ha naponta mozgunk fél-egy órát, a testmozgás növeli a vérkeringést, hatással van az emésztésre is. Amennyiben az emésztés megfelelő, a méreganyagok a bélből hamar eltűnnek és ez felszabadítja a májat. A mozgással izzadunk is, és amikor a test verejtékezik, a méreganyagok ilyen módon is távoznak belőle, a bőrön át, melynek során a máj szintén „fellélegzik”.

maj17

2.Retek: a retek igen gazdag létfontosságú ásványi anyagokban, vitaminokban, gyógyító erővel bír. Jelentős gyulladáscsökkentő hatása van, mely nemcsak a gyulladást mérsékeli, de támogatja és javítja a májfunkciókat is. Az antioxidáns tulajdonságai is figyelemreméltóak, segítségükkel távolítja el a káros szabadgyököket a szervezetből és csökkenti a májra nehezedő nyomást.

retek9

A retket lereszelve, vízzel hígítva is fogyaszthatjuk: napi egyszer igyunk meg belőle egy pohárral!

3.Fokhagyma: csodálatraméltó a gyógyereje, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően. Ezeknek tudható be, hogy képes enyhíteni a fájdalmat, a duzzanatot és „kisöpri” a szabadgyököket a szervezetből. Stimulálja és aktiválja a májenzimeket, mely segítséget nyújt abban, hogy az ott felhalmozódott méreganyagokat eltávolítsa a máj és egészséges maradjon. Őröljük meg a fokhagymát, készítsünk belőle pasztát, keverhetjük házi túróval is. Minden nap fogyaszthatjuk a keveréket étkezés után!

hagymalé

4.Hagyma: a legegyszerűbben segít a fertőzésekkel, betegségekkel, krónikus kórokkal szemben. Kvercetinben, káliumsóban, flavonoidokban gazdag, ezek a fontos összetevők pedig méregtelenítik a szervezetet, csökkentik a májra nehezedő stresszt és optimális egészséget tartanak fenn. Együk nyers formában minden étkezéshez!

lenmag

5.Lenmag: a lenmag számos betegséggel, problémával fel tudja venni a harcot. Gazdag Omega-3 zsírsavban, nagyon erős antioxidáns. Élelmezési rost is sok van benne, valamit egészséges zsírok, melyek jó formában tartják a májat. Érdemes két evőkanálnyi lenmagot megenni minden nap, akár a reggeli müzlibe szórva is.

forrás: Adrina-napidoktor.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.