A máj az egyik legfontosabb szervünk, olyan létfontosságú funkciókat lát el, mint amilyen a méregtelenítés, epekiválasztás, a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcsere. A máj fájdalma tompa és meglehetősen homályos eredetű. Mit tehetünk ellene természetes módszerekkel?
A májunk olyan létfontosságú szerv, mely nemcsak az epekiválasztásban, méregtelenítésben játszik nagy szerepet, hanem a vörös vérsejtek lebontásában, a hormontermelésben, a glikogén-tárolásban és a fehérje-, zsír-, valamint a szénhidrát anyagcserében.
A májtáji fájdalom neve hepatalagia, mely akkor jelentkezik, ha nyomást gyakorolunk a májat borító fedőréteg fájdalomreceptoraira. A fájdalom tompa, homályos eredetű, de idővel élesebbé és komolyabbá válik, hátfájdalom kíséri.
Egyéb tünetei a fogyás, az ízületi fájdalom, a magas láz, hányinger és hányás, valamint a hasi puffadás. A májfájdalom leggyakoribb oka a túl sok alkoholfogyasztás. Az alkohol a véráramba kerül, s így felhalmozódik a májban, mivel ez a szerv szűri a vért, mielőtt továbbadja a többi szervnek. A máj funkcióit ez komolyan megzavarja, míg végül megbetegszik. A májban felgyülemlő nagy mennyiségű zsír ugyancsak oka lehet a gyulladásnak és a fájdalomnak.
Mit tehetünk a májtáji fájdalom ellen?
1.Az egyik módszer a mozgás: ha naponta mozgunk fél-egy órát, a testmozgás növeli a vérkeringést, hatással van az emésztésre is. Amennyiben az emésztés megfelelő, a méreganyagok a bélből hamar eltűnnek és ez felszabadítja a májat. A mozgással izzadunk is, és amikor a test verejtékezik, a méreganyagok ilyen módon is távoznak belőle, a bőrön át, melynek során a máj szintén „fellélegzik”.
2.Retek: a retek igen gazdag létfontosságú ásványi anyagokban, vitaminokban, gyógyító erővel bír. Jelentős gyulladáscsökkentő hatása van, mely nemcsak a gyulladást mérsékeli, de támogatja és javítja a májfunkciókat is. Az antioxidáns tulajdonságai is figyelemreméltóak, segítségükkel távolítja el a káros szabadgyököket a szervezetből és csökkenti a májra nehezedő nyomást.
A retket lereszelve, vízzel hígítva is fogyaszthatjuk: napi egyszer igyunk meg belőle egy pohárral!
3.Fokhagyma: csodálatraméltó a gyógyereje, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően. Ezeknek tudható be, hogy képes enyhíteni a fájdalmat, a duzzanatot és „kisöpri” a szabadgyököket a szervezetből. Stimulálja és aktiválja a májenzimeket, mely segítséget nyújt abban, hogy az ott felhalmozódott méreganyagokat eltávolítsa a máj és egészséges maradjon. Őröljük meg a fokhagymát, készítsünk belőle pasztát, keverhetjük házi túróval is. Minden nap fogyaszthatjuk a keveréket étkezés után!
4.Hagyma: a legegyszerűbben segít a fertőzésekkel, betegségekkel, krónikus kórokkal szemben. Kvercetinben, káliumsóban, flavonoidokban gazdag, ezek a fontos összetevők pedig méregtelenítik a szervezetet, csökkentik a májra nehezedő stresszt és optimális egészséget tartanak fenn. Együk nyers formában minden étkezéshez!
5.Lenmag: a lenmag számos betegséggel, problémával fel tudja venni a harcot. Gazdag Omega-3 zsírsavban, nagyon erős antioxidáns. Élelmezési rost is sok van benne, valamit egészséges zsírok, melyek jó formában tartják a májat. Érdemes két evőkanálnyi lenmagot megenni minden nap, akár a reggeli müzlibe szórva is.
forrás: Adrina-napidoktor.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.