A világ legértékesebbje - Az ezerarcú búza

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2015. április 26. 15:00
A legrégebb óta termesztett növények közé tartozik a búza. A tápláló növény ott volt Egyiptom legrégebbi emlékei között. Valószínűleg i.e. 6000-5000-ben a mai Törökország területéről terjedt el, ám i.e. 2700-ban Kínában már termesztették. Az ókorból maradt emlékek között szinte mindenhol található említés róla...
Ne csak a kenyér jusson eszünkbe róla! Nagyon széleskörű a búza felhasználása, mely a legértékesebb gabonafajtánknak számít.

A legrégebb óta termesztett növények közé tartozik a búza. A tápláló növény ott volt Egyiptom legrégebbi emlékei között. Valószínűleg i.e. 6000-5000-ben a mai Törökország területéről terjedt el, ám i.e. 2700-ban Kínában már termesztették. Az ókorból maradt emlékek között szinte mindenhol található említés róla...

Bizonyítottan használták a búzát a magyar honfoglalók is. Számos búza-lelet került ugyanis elő az Árpád-kori Ártánd, Endrőd és Nagyfarkasdomb feltárásakor. Akkoriban a legismertebb a kétsoros tönke búza volt, majd a közönséges, azaz a kenyérbúza. Alfajait is használták, így a csupasz vetési- és törpebúzát. A ma népszerű tönkölyt vagy tönkölybúzát szintén.

Hazánkban az 1863-as aszály elpusztította a legnevesebb, tiszavidéki és egyéb, évszázados múlttal rendelkező búzafajtákat, ekkor telepítettek a helyükre lengyelországi búzafajtákat. A rettenetes aszálynak volt viszont köszönhető, hogy az 1870-es években megkezdték a máig is tartó, nagyobb hozamú magyar fajták nemesítését - sikerrel. A búza Magyarországon szintén a legfontosabb és igen nagy területen termesztett gabonaféle, termesztésére az egész ország éghajlata alkalmas, ám nem mindegyik egyformán kedvező.

Több faj tartozik a növénynemzetségbe, melybe a búza is sorolható. Jelentős szerepe van az emberek táplálásában, a világon a búza a legértékesebb gabonaféle és a legnagyobb területen termesztik. A világ mintegy 2,2 millió tonnányi gabonatermésének egyharmada búza.

buza_katt2

Ez az értékes gabonaféle a pázsitfélék családjába tartozik, jellegzetes a megjelenése: szélesen lapított a kalásza, 3-4 virágja van. A füzérkékből általában csak kettő-három, vagy csupán egy mag lesz. Számos faja van a búzának, hogy mennyi, pontosan nem is lehet tudni, mivel folyamatos a nemesítése. Szakértők szerint akár 12 ezer is lehet belőlük! Sokfelé termesztik a közönséges búza őszi és tavaszi változatát. Szereti az enyhe őszt, kedvez fejlődésének, ha télen van hótakarója és tavasszal éri eső. A termésingadozásokat a csapadék elmaradása okozza. Eltérő viszont a búzafajták fagytűrő képessége.

Minden lehet belőle?

A búza felhasználási lehetőségeinek tárháza szinte kimeríthetetlen! Nemcsak kenyeret és egyéb péksüteményeket készítenek belőle, jó minőségű az abraktakarmánya és melléktermékei is. Alomanyagként használják a búzaszalmát, vagy takarmánypótlóként, az ipar a szalmacellulóz-gyártásban és az energetikában is hasznát veszi.

Talán meglepő, de a liszt szemcseméretű, illetve fehér magbelsőből készített búzalisztélelmiszeripari felhasználása csak néhány száz éve létezik. A búza ősi felhasználási formái az egész szemből készült kása ételek voltak. Szintén hagyományos elkészítési módja az enyhén koptatott burizs. Évezredek óta készítették töretes állapotban.

Az, hogy a búza molekulányi összetevőit - például keményítőt, sikérfehérjéket, olajat ? szétválasztották és feldolgozták, csupán az elmúlt évtizedek ipari változásainak köszönhető. A részekre szedés lehetősége a malmászat megjelenéséhez köthető. A tiszta magbelsőt különböző részecskeméretben - és ezzel különböző felhasználási céllal - nyerik ki. Eltérő korpázottsági fokú célliszteket hoznak létre, a búzacsírát és a korpát különválasztják. Számos lisztfajta létezik, valamint változatos sütési technikák, melyek a világ különböző részein különféle csodákat művelnek a búzából: pászkát, pitát, csapatit, purit, maceszt, tortillát, formakenyeret, fekete kenyeret?

Készülnek a búzából száraztészták, korpatartalmú termékek, műzlik. A malomban való feldolgozásakor nyert csírát sütőipari termékek dúsítására, édesipari termékekben, kedvező bioaktív anyagai miatt speciális szappanok előállításakor alkalmazzák. A csírából értékes búzacsíra olajat préselnek, kapszulákat készítenek. Kedvező immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik a búzafű, a búzalé. Csíranövénykékből készül az ízletes csíramálé.

Fontos a búza felhasználási lehetőségei terén az ipari keményítőgyártás is. Fő terméke a natív búzakeményítő és mellékterméke, a vitális búzasikér. A vitális gluténból (amely kíméletesen előállított sikérpor) vízzel búzahúst készítenek, megfőzve használják növényi sonka, hússzeletek, panírozással bécsi szelet, pörkölt, esetleg kolbászfélék készítésére.

teszta7

A sikérfehérjét a kozmetikai ipar és a testépítés is alkalmazza. Ismert emulgeáló, vízmegkötő, textúrajavító és bőrvédő, sőt, hajvég töredezését javító hatása. A testizom növelésére alkalmazott fokozott fehérjebevitelt alkalmazó testépítők táplálék-kiegészítőiben is ott van, mint nem állati fehérjeforrás.

A keményítő csirizként történő felhasználása még gyermekkorunkból ismerős lehet. Mióta az élelmiszer-előállítás nagymértékben iparosodott, lehetővé vált a keményítő további speciális célokra történő felhasználása. Több módosítása is ismert a különleges tulajdonságok kialakítása érdekében: így például megnövelt vízmegkötő képességet okoznak szubsztituált, duzzadó, hidrolizált, oxidált változatai, de tapadási jellemzőkben történt változtatást, retrogradáció és viszkozitás változást, illat-aromakötést is jelentenek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.