Decemberben nem csak ajándékokra, hanem sertéshúsra is többet költünk: az év egyéb időszakaiban szokásos 2 kg helyett, ilyenkor, 25 %-kal többet, azaz mintegy 2,5 kg-ot fogyasztunk fejenként. Az utolsó hónapban megnövekedő sertéshúsfogyasztás nem véletlen, hiszen karácsonykor egyik magyar család asztaláról sem hiányozhat a klasszikus töltött káposzta, de bőrös virsli és malacsült nélkül sem lenne igazi az év vége.
Ezekhez a hagyományos fogásokhoz ma már széles körben, országszerte elérhetőek a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjeggyel ellátott sertéshús termékek, amelyek igazoltan magyar gazdaságokból és vállalkozásokból származnak, ezzel is segítve a hazai élelmiszertermelés fellendülését. Az új termékvédjegy a garancia arra, hogy a termék előállításának minden lépése megfelel a szigorú tanúsításoknak, így a védjeggyel ellátott sertéshúsok kiváló minőségben kerülhetnek a fogyasztók asztalára. A KMS védjegyet viselő, gazdag ásványi anyag és fehérjeforrásnak számító, ízletes és finom sertéshúsok immár a nagyobb bevásárlóközpontokban, üzletláncokban is elérhetők a minőséget kereső vásárlók számára.
KMS: Ízletes és kifogástalan minőségű sertéshús az ünnepekre és a hétköznapokra is
Az év végi időszak a hagyományos magyar gasztronómia ünnepe, a menüsor nem lenne teljes a karácsonyi töltött káposzta, a szilveszteri sült malac és bőrös virsli, vagy az újévi kolbászos lencsefőzelék nélkül. A sertéshús a hétköznapokon is a leggyakrabban választott húsféleség, évente mintegy 25 kg-ot fogyasztunk belőle, hasonló mennyiséget, mint baromfiból. Decemberben azonban a havi átlagos fogyasztásunk 2 kg-ról 2,5 kg-ra emelkedik, köszönhetően a nagy vendéglátásokkal járó ünnepeknek. Ebben az időszakban a fogyasztók még érzékenyebbek a hús minőségére, hiszen az feldíszített asztalra csak a legfinomabb falatok kerülhetnek. A választáshoz és vásárláshoz komoly segítséget jelent, hogy tavaly év végén a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) bevezette a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyet.
A KMS védjegy kompromisszumok nélkül szavatolja a kiváló minőséget
A KMS védjegyet csak azok a magyar sertéshúsok és sertéshúskészítmények nyerhetik el, amelyeknek az előállítását folyamatos, szigorú kontroll kísérte végig. A védjegyet őstermelők, sertéshizlaló vállalkozások, sertés vágóhidak, daraboló és feldolgozó üzemek, valamint kereskedelmi és vendéglátó egységek kaphatják meg, átfogó ellenőrzést és minősítést követően. Így a sertéshús és az abból készült húskészítmények a termékpálya minden szintjén garantáltan megfelelnek a minősítési kritériumoknak.
Mivel a fogyasztók egyre inkább keresik a minőségi, magyar sertéshúst, így a piaci szereplőknek alapvető gazdasági érdeke a megnövekedett igényeket kiszolgálni. Ezért egyre több hazai iparági szereplő lát fantáziát a KMS rendszerbe történő belépésre, vállalva a szigorú feltételekhez való igazodást. A védjegy bevezetésének egy éve alatt már közel 35 sertéshizlaló telep, 10-nél több vágóhíd és feldolgozó üzem szerezte meg a KMS minősítést. A fogyasztók mind szélesebb körben találkozhatnak a Kiváló Minőségű Sertéshús védjeggyel már a gödöllői Coop hűtőpultjaibanés az Auchan 6 áruházban is. A KMS védjegy térhódítása tovább folytatódik, hamarosan a Spar több boltjában is vásárolhatunk hazai, garantáltan kiemelkedő minőségű, ízletes és egészséges sertéshúst.
Magyar és garantált minőségű sertéshúsra fáj a fogunk!
A fogyasztók ugyanis keresik a minőséget, nem csak az ünnepekkor, de a hétköznapokon is. Ez derül ki abból a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) által megrendelt és az Ipsos Piac és Véleménykutató Intézet által végzett kutatásból, amely szerint a magyar vásárlók előnyben részesítik a hazai sertéshúst. A 600 fő bevonásával készített reprezentatív felmérés rámutat arra, hogy a magyar sertéshúst a válaszadók jellemzően pozitívan értékelik, míg a külföldit kevésbé. A magyar sertéshúst elsősorban frissnek (77%), zamatosnak (71%) és jó minőségűnek (66%) tartják, a külföldi sertéshúst nem megbízható kétes forrásból származónak (65%), egysíkúnak, kevésbé ízletesnek (56%) tartják.
Ezzel együtt a védjeggyel ellátott termékek iránt is magas a bizalom, a lakosság 73%-a gondolja úgy, hogy érdemesebb a tanúsítással rendelkező termékeket keresnie – elsősorban az olyan minőséget és eredetet tanúsító jelzésekre van igény, mint a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy.
Sertéshússal az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásért
A vöröshús, köztük a sertéshús a gasztronómiai élmény mellett, tápanyag gazdagsága miatt is szerves része táplálkozásunknak, mivel igen fontos zsír-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás. A KMS jelöléssel ellátott sertéshús és húskészítmények fogyasztása tökéletesen beilleszthető az egészséges étrendbe, nem csak az ünnepekkor, de egész évben.
A minőségi sertéshúsból készült ízletes fogásokkal ugyanis könnyedén fedezhetjük napi nátrium, kálium, vas és B-vitamin szükségletünket, amikre minden fejlődő és felnőtt szervezetnek szüksége van és amelyek megfelelő arányban találhatóak meg a sertéshúsban. Emellett a sertéshús tartalmazza azokat az esszenciális aminosavakat is, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani, viszont alapvetőek az egészség fenntartásához.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.